Ο Ολιβιέ Πι μας συστήνει τη Miss Knife

Στην Πειραιώς 260
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 10:35

Ο Ολιβιέ Πι, υποδυόμενος τη θρυλική «περσόνα», παρουσιάζει τις 14 νέες συνθέσεις του σε ένα μεταμοντέρνο και εκρηκτικό drag show με το μοναδικό ύφος αυτής της ντίβας του καμπαρέ, της Miss Knife.

A- A A+

Για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά, ο γάλλος σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Ολιβιέ Πι, επισκέπτεται τη χώρα μας, παρουσιάζοντας στο Φεστιβάλ Αθηνών τον ρόλο της ζωής του, τη γυναίκα που τον συνοδεύει πάνω από 15 χρόνια, τη Miss Knife.

Την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Ιουλίου, στις 10 και στις 9 το βράδυ αντίστοιχα, στην Πειραιώς 260, πλαισιωμένος από τέσσερις μουσικούς, με πιάνο, σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά και κοντραμπάσο, ο Ολιβιέ Πι, υποδυόμενος τη θρυλική «περσόνα», την οποία ο ίδιος δημιούργησε το 1996, μας παρουσιάζει τις 14 νέες συνθέσεις του, σε ένα μεταμοντέρνο και εκρηκτικό drag show και μας μεταφέρει στον κόσμο της drag queen, που ακροβατεί ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, με το μοναδικό ύφος αυτής της ντίβας του καμπαρέ, της Miss Knife.

Όλες οι γυναικείες προσωπικότητες μαζί
Στρας, φτερά, καπέλα, έντονο μακιγιάζ, ψεύτικες βλεφαρίδες, αστραφτερά κοσμήματα και έμφαση στις εκφράσεις του προσώπου, την κίνηση και τη φωνή είναι τα πρωταρχικά εργαλεία της Miss Knife, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού της, ώστε να καταφέρει να εκφράσει τη μελαγχολία των χαμένων ερώτων, τα απραγματοποίητα όνειρα, τις φρούδες ελπίδες, τις ρομαντικές σκέψεις που την ταλανίζουν τις ατελείωτες και μοναχικές της νύχτες.

Υπό τις μελωδίες της τζαζ, με την απαλή, σαγηνευτική φωνή της, πότε τρυφερή και πότε αιχμηρή, η Miss Knife εκπροσωπεί, σύμφωνα με το δημιουργό της, σχεδόν όλες τις γυναικείες προσωπικότητες που έχει ο ίδιος συναντήσει.

Επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της μεταθεατρικότητας
Η Miss Knife δεν παύει, ωστόσο, επί σκηνής να είναι ο άνδρας που υποδύεται τη γυναίκα. Και αυτή είναι μια άκρως συνειδητή επιλογή του σκηνοθέτη, που επιδιώκει τη μπρεχτική αποστασιοποίηση μέσα από την υπερβολή, τόσο τη σκηνική, όσο και την ερμηνευτική. Ο Ολιβιέ Πι με τη Miss Knife, πάνω από όλα, θέλει να μιλήσει για την ίδια τη θεατρική τέχνη και τις αυστηρές συμβάσεις της, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει με αυτήν την ιδιαίτερη φιγούρα την έννοια της μεταθεατρικότητας, δημιουργώντας ένα «καρναβαλικό» θέαμα, που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές. Δεν παύει να αποτελεί ένα καλλιτεχνικό σχόλιο στη σύγχρονη θεατρική σκηνή, περί αυθεντικότητας, αγνότητας και καθαρής μεταμφίεσης.

Πολυπράγμων και πολυδιάστατος
Γεννημένος στη Γαλλία, ο Ολιβιέ Πι σπούδασε λογοτεχνία και θεολογία, πριν αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή Rue Blanche στο Παρίσι, ενώ πραγματοποίησε σπουδές και στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Ωδείου της Γαλλίας. Στα 33 του χρόνια, είχε ήδη γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από 10 διαφορετικά θεατρικά έργα. Το 1997, έγινε διευθυντής του Centre Dramatique National d'Orléans και το 2007 ανέλαβε τη διεύθυνση του Théâtre de l'Odéon.

Από το 2000, άρχισε να ασχολείται εντατικά με την όπερα, παρουσιάζοντας οπερετικές παραστάσεις, μέχρι και στην Όπερα του Παρισιού.

Ο Ολιβιέ Πι στα 33 του χρόνια, είχε ήδη γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από 10 διαφορετικά θεατρικά έργα.

Από τον Σεπτέμβριο του  2013 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Festival d’ Avignon, ενώ τον περασμένο χειμώνα επισκέφτηκε την Ελλάδα, για να σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο το «Βιτριόλι» του Γ. Μαυριτσάκη.

Ταυτότητα παράστασης
Στίχοι – φωνητικά: Olivier Py, κρουστά: Julien Jolly, σαξόφωνο και φλάουτο: Olivier Bernard, πιάνο: Stéphane Leach, κοντραμπάσο: Sébastien Maire, μουσική: Stéphane Leach, κοστούμια: Pierre - André Weitz - Nathalie Bègue, φωτισμοί: Bertrand Killy, παραγωγή: Les Visiteurs du Soir.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Η: Ταύρος - Αθήνα (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, μειωμένο: 15 ευρώ, φοιτητικό – άνω των 65: 10 ευρώ, ανέργων – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς