Επίκαιρος «Ρινόκερος» από τη Γαλλία

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013 16:38
Jean-Louis FERNANDEZ

Με ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο επισκέπτεται τη χώρα μας ο σκηνοθέτης Emmanuel Demarcy – Mota, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τον «Ρινόκερο» του Ευγένιου Ιονέσκο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

A- A A+

Καταγγέλλοντας  την άνοδο του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, ένας επιθετικός «Ρινόκερος»  έρχεται από τη Γαλλία και στέκεται απέναντι στην ψυχολογία του όχλου, στην έννοια της ετερότητας, και στη βία της πλειοψηφίας, μέσα από το θέατρο του παραλόγου.

Με ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο επισκέπτεται τη χώρα μας ο σκηνοθέτης Emmanuel Demarcy – Mota, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τον «Ρινόκερο» του Ευγένιου Ιονέσκο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Κυριακή 30 Ιουνίου και την Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Κάτω από την καλύπτρα της λογικής και των ιδεών
Με το αντιπροσωπευτικό αυτό δείγμα του θεάτρου του παραλόγου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1959 στο Ντύσελντορφ, ο Ιονέσκο στράφηκε με αιχμηρότητα ενάντια στον υλιστικό, πνευματικό και ηθικό ολοκληρωτισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο “Ρινόκερος” είναι αναμφισβήτητα αντιναζιστικό έργο. Προπαντός, όμως, είναι ένα έργο, που αντιτίθεται σε όλες τις μαζικές υστερίες κι επιδημίες, που κρύβονται κάτω από την καλύπτρα της λογικής και των ιδεών, μα που δεν παύουν να είναι σοβαρές κοινωνικές ασθένειες, των οποίων οι ιδεολογίες δεν αποτελούν παρά το “άλλοθι”».

Καταφέρνοντας να ξυπνήσει τους εφιάλτες

JEAN-LOUIS FERNANDEZ
Ο διευθυντής του Théâtre de la Ville  και του παρισινού Festival d' Automne, Emmanuel Demarcy – Mota, θα παρουσιάσει το έργο με την ίδια ομάδα ηθοποιών που - με ελάχιστες διαφοροποιήσεις - το είχε ερμηνεύσει στο Centre Dramatique National της Ρεμ, όπου παίχτηκε για πρώτη φορά το 2004.

Στην παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους, ο σκηνοθέτης ρίχνει νέο φως στο έργο, απαντώντας σε καινούργιες ερωτήσεις, που τίθενται εν όψει του αύριο. Εδώ, ο ολοκληρωτισμός ταυτίζεται και με την επιβεβλημένη ομοιομορφία, την τυραννία της μόδας, της κοινωνίας της κατανάλωσης, του καπιταλισμού. Η σκηνοθεσία του είναι εξαιρετικής ακρίβειας και μαζί με έναν θίασο εξαιρετικής συνοχής, καταφέρνει να ξυπνήσει τους εφιάλτες που συγκλόνισαν τον Ιονέσκο, όπως έχει ειπωθεί.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Emmanuel Demarcy – Mota, καλλιτεχνικός συνεργάτης: François Regnault, σκηνικά – φωτισμοί: Yves Collet, μουσική: Jefferson Lembeye, κοστούμια: Corinne Baudelot, μακιγιάζ: Catherine Nicolas, αξεσουάρ: Clementine Aguettant, φιλολογικός σύμβουλος: Marie - Amélie Robillard, παραγωγή: Théâtre de la Ville, Paris – Grand Théâtre de Luxembourg – Le grand T-scène conventionnée de Loire-atlantique.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.:  210 9005800. Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15, 5 (ανέργων – ΑΜΕΑ) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς