Η ιλαροτραγική «Ελένη» του Ευριπίδη σε περιοδεία

Επίσημη πρεμιέρα στην Καλαμάτα στις 5, 6 και 7 Ιουλίου
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 18:30
UPD:18:32

Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού, κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που ένα τέτοιο έργο απαιτεί, ενώ τονίζεται η «πιραντελική» διάστασή του με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».

A- A A+

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ της χώρας την παράσταση του έργου του Ευριπίδη, «Ελένη».

Σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη,  και με πρωταγωνιστές την Πέμη Ζούνη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο, η παράσταση θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στην Καλαμάτα στις 5, 6 και 7 Ιουλίου, θα ταξιδέψει στο Αγρίνιο στις 10 και 11 Ιουλίου και, στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο, στις 15 και 16 Ιουλίου.

«Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη»

Η «Ελένη» είναι χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Άλλωστε, η ίδια η υπόθεση του έργου τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία, αλλά στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του Ευριπίδη, στην Τροία πήγε το αιθέρινο είδωλό της και η ίδια η Ελένη, αμόλυντη, αθώα και άσπιλη, περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στον γάμο της. Κι έτσι, ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό», όπως γράφει και ο Γιώργος Σεφέρης στη δική του «Ελένη».

Πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού

Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού, κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που ένα τέτοιο έργο απαιτεί, ενώ τονίζεται η «πιραντελική» διάστασή του με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».
Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζεται με τον ήχο ανακατασκευασμένων αρχαίων οργάνων, μιας και ο συνθέτης της παράστασης, Νίκος Ξανθούλης, έχει διεθνή αναγνώριση σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο στον τομέα της αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης, σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης, μουσική: Νίκος Ξανθούλης, χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, οργάνωση παραγωγής: LP ART. Παίζουν: Πέμυ Ζούνη (Ελένη), Αντώνης Καφετζόπουλος (Μενέλαος), Νίκος Αρβανίτης (Τεύκρος), Αντώνης Καρυστινός (Θεοκλύμενος), Νίκη Παλληκαράκη (Θεονόη), Γιάννης Κοτσαρίνης (Α΄ αγγελιοφόρος – Διόσκουρος), Γιώργος Τσαπόγας (Β΄ αγγελιοφόρος – Διόσκουρος), Ευγενία Μαραγκού - Εύα Κάρτσακλα (γριές). Χορός: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς