Ελληνικός «Σεπτέμβρης» στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Θετικές εντυπώσεις άφησε η ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 15:47
UPD:16:30

Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου και η Κόρα Καρβούνη στο 48ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στη Δυτική Τσεχία.

A- A A+

Θετικές εντυπώσεις άφησε η νέα ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Σεπτέμβρης», που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 48ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στη Δυτική Τσεχία.

Πιθανότητες για βραβείο
Η ταινία περιγράφει την ιστορία της Άννας, μιας μοναχικής 30χρονης γυναίκας που όταν το σκυλί της, η μόνη συντροφιά της, πεθαίνει, προσπαθεί να βρει τρόπο επικοινωνίας με μια γειτόνισσά της, στον κήπο της οποίας έχει θάψει το αγαπημένο της τετράποδο.
Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου καταγράφει με απλές, όμορφα φωτογραφημένες, βουτηγμένες σε μια θλιβερή ατμόσφαιρα εικόνες, το υπαρξιακό δράμα της ηρωίδας της, τις προσπάθειές της να «ακουμπήσει» κάπου.

Στην επιτυχία της ταινίας συμβάλλουν οι ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστριών, της Κόρας Καρβούνη στο ρόλο της Άννας, η οποία έχει πιθανότητες για βραβείο, και της Μαρίας Σκουλά, στο ρόλο της περιστασιακής της φίλης.

Μια ιταλική, απολαυστική σάτιρα
Στις πολύ καλές ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος ανήκει και η ιταλική, πολιτική ταινία «Ζήτω η ελευθερία» του Ρομπέρτο Αντό («Μυστικό ταξίδι»). Τοποθετημένο στην πραγματικότητα της σύγχρονης Ιταλίας, το φιλμ χρησιμοποιεί ένα ωραίο εύρημα για να φτιάξει μια πολιτική σάτιρα: όταν, σε προεκλογική περίοδο, ο γραμματέας του κόμματος της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε κατάθλιψη και εξαφανίζεται, οι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος αποφασίζουν να τον αντικαταστήσουν με τον αδερφό του, που είναι ολόιδιος  με  τον γραμματέα.

Εκπληκτική η ερμηνεία του Τόνι Σερβίλο

Εκπληκτική η ερμηνεία του Τόνι Σερβίλο

Ο Αντό έφτιαξε μια απολαυστική σάτιρα, που κερδίζει χάρη στην εκπληκτική ερμηνεία του Τόνι Σερβίλο («Ιλ ντίβο»), στο διπλό ρόλο του γραμματέα και του όχι και τόσο τρελού αδερφού του – ερμηνεία φαβορί για βραβείο.

 

Προτεινόμενα για εσάς