Αίγυπτος: Ο Μόρσι καλεί το στρατό να αποσύρει το τελεσίγραφο

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 00:46
UPD:06:21
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Στη φωτογραφία, διαδηλωτές που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έχουν σχηματίσει με λέιζερ τη λέξη «Αίγυπτος» σε κυβερνητικό κτήριο στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

A- A A+

Aπέρριψε o αιγύπτιος Πρόεδρος το τελεσίγραφο του Στρατού για επίλυση της πολιτικής κρίσης έως την Τετάρτη, καλώντας τον να το αποσύρει. 

Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό twitter της αιγυπτιακής προεδρίας σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αρνείται να δεχθεί υποδείξεις, όπως και κάθε παρέκκλιση από τη συνταγματική νομιμότητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πηγή των ένοπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός σκοπεύει να απαντήσει σε αυτή τη δήλωση.

REUTERS

Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές στο πρακτορείο Reuters ανέφερεαν πως ο στρατός σχεδιάζει αναστολή του Συντάγματος και διάλυση της κυριαρχούμενης από τους ισλαμιστές Βουλής, εάν μέχρι τις 5 μ.μ. της Τετάρτης δεν έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της κατά κύριο λόγο κοσμικής αντιπολίτευσης.

Ο στρατός, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη τον οποίο έχει εκπονήσει, θα διορίσει στη θέση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ένα μεταβατικό συμβούλιο αποτελούμενο από πολίτες διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων και πεπειραμένους τεχνοκράτες το οποίο θα αναλάβει τις τύχες της χώρας μέχρι να υπάρξει σύνταξη νέου Συντάγματος εντός των επόμενων μηνών.

Την έγκριση του νέου Συντάγματος θα ακολουθήσουν νέες προεδρικές εκλογές, ωστόσο βουλευτικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν μέχρι να ορισθούν αυστηροί κανόνες για την επιλογή των υποψηφίων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι στρατιωτικοί δεν διευκρίνιζαν ωστόσο τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο κ. Μόρσι επιλέξει να μην αποχωρήσει οικειοθελώς.

Νέες αιματηρές ταραχές

Την ίδια ώρα οι αιματηρές ταραχές συνεχίζονται. Όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές, επτά έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του αιγύπτιου προέδρου Μόρσι στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου Κάιρο, όπου αμφότερες οι πλευρές έχουν διοργανώσει ογκώδεις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις στο προάστιο της Γκίζας, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί εξ αυτών φέρουν τραύματα από σφαίρες.

REUTERS

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Ταχρίρ, ζητώντας εκ νέου την παραίτηση του Προέδρου της χώρας. 

Την πίεση στον αιγύπτιο πρόεδρο ενέτεινε και η παραίτηση έξι υπουργών τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Καμέλ Αμρ.

Την Τρίτη, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι παραιτήθηκαν και οι εκπρόσωποι Τύπου της Προεδρίας και της κυβέρνησης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε κι εκείνη, με τη σειρά της, τον πρόεδρο της Αιγύπτου να προχωρήσει σε έναν «σοβαρό εθνικό διάλογο» για να δοθεί τέλος στην πολιτική κρίση.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου, εν τω μεταξύ, ενέκρινε τελεσίδικα την απόλυση του γενικού εισαγγελέα τον οποίο είχε διορίσει ο ισλαμιστής πρόεδρος.

Συνάντηση Μόρσι με τον αρχηγό του στρατού

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Στην κόψη του ξυραφιού η Αίγυπτος

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η Αίγυπτος. Το απόγευμα της Τρίτης έγινε νέα ογκώδης διαδήλωση όσων ζητούν μετ΄επιτάσεως την παραίτηση Μόρσι. Ο αιγύπτιος πρόεδρος δέχεται πιέσεις από παντού.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου συναντήθηκε εκ νέου την Τρίτη με τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, για συνομιλίες με θέμα την πολιτική κρίση που διχάζει τη χώρα, ανακοινώθηκε από πηγές αμφοτέρων των πλευρών.

Η συνάντηση έγινε 24 ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου του στρατού. Στο κείμενό τους, οι στρατιωτικοί καλούν τον πρόεδρο «να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού».

 

Να αφουγκραστεί τον αιγυπτιακό λαό κάλεσαν τον αιγύπτιο πρόεδρο τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή