Πόσο πράσινος είναι ο πλανήτης μας; Την απάντηση δίνει ένας νέος διαδραστικός χάρτης της βλάστησης στη Γη, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Με τη βοήθεια του δορυφόρου Suomi NPP της NASA και της ίδιας της NOAA, ο οποίος συλλέγει 2 TB δεδομένων κάθε εβδομάδα, η υπηρεσία κατόρθωσε να χαρτογραφήσει τον πλανήτη αποτυπώνοντας με λεπτομέρεια τις κατάφυτες και τις γυμνές από βλάστηση περιοχές του. Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στο κοινό για να χρησιμοποιηθεί κατά βούληση.
«Καθώς η βλάστηση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απορροή, την επιφανειακή θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία μιας περιοχής, τα πιο περίπλοκα συστήματα πρόγνωσης καιρού αρχίζουν να ενσωματώνουν τέτοια δεδομένα στα αριθμητικά μοντέλα τους», εξηγεί η NOAA.
«Η ανάλυση pixel προς pixel των μεταβολών στη βλάστηση από τη μία εβδομάδα στην επόμενη λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για εξάρσεις ξηρασίας, συνθήκες επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών ή ακόμη και για επικείμενες επιδημίες ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική», αναφέρει η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.
Οι περιοχές που καλύπτονται από πυκνή βλάστηση απεικονίζονται με σκούρο πράσινο, ενώ οι έρημοι ξεχωρίζουν από το ανοιχτό καφέ χρώμα τους. Στο χάρτη, το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας απεικονίζεται με μια αρκετά σκούρα απόχρωση πρασίνου.
Ο ειδικός αισθητήρας του δορυφόρου Suomi NPP, ο οποίος είναι ευαίσθητος σε διάφορους τύπους ορατού και σχεδόν υπέρυθρου φωτός, συνέλεξε δεδομένα μεταξύ Απριλίου 2012 και Απριλίου 2013, επιτρέποντας στη NOAA να δημιουργήσει ένα «δείκτη βλάστησης» που καταδεικνύει πόση από την ενέργεια του ηλίου απορροφά η βλάστηση της Γης και πόση στέλνει πίσω στο διάστημα.
Η NASA επισημαίνει ότι, ενώ το 75% του πλανήτη αποτελείται «από ένα σχετικά αμετάβλητο γαλάζιο ωκεανό, το υπόλοιπο 25% της επιφάνειας της Γης είναι πράσινο», το οποίο μεταβάλλεται. Με τη βοήθεια του δορυφόρου, οι δύο υπηρεσίες κατόρθωσαν να διακρίνουν αυτές τις μικρές μεταβολές.