NOAA: «καμπανάκι» για τη μαζική μετακόμιση σε ζώνες κινδύνου

Ενισχύονται οι παράκτιες κοινότητες
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 10:58
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με νέα κυβερνητική έκθεση, σχεδόν το 40% των Αμερικανών ζουν πλέον κοντά στις ακτές, οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% της έκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιρώντας την Αλάσκα. 

A- A A+

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί μετακομίζουν σε παράκτιες περιοχές, τις ίδιες που απειλούνται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος κυκλώνας Σάντι, προειδοποιεί η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Σύμφωνα με νέα κυβερνητική έκθεση, σχεδόν το 40% των Αμερικανών ζουν πλέον κοντά στις ακτές, οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% της έκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιρώντας την Αλάσκα. Η NOAA εκτιμά ότι έως το τέλος της δεκαετίας σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν προς τη θάλασσα, τις εκβολές ποταμών και τις τρεις Μεγάλες Λίμνες, στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Ήδη στις παράκτιες ζώνες ζουν 178 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όταν στις υπόλοιπες ζώνες ζουν μόλις 42 άτομα ανά τ.χλμ. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι η πυκνότητα που αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς», δήλωσε στο NBC News η βασική συντάκτρια της έκθεσης Κρίστιν Κρόσετ. «Οι ακτές είναι σημαντικά πιο πυκνοκατοικημένες από το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών και οι προβλέψεις δείχνουν ταχύτερη αύξηση του πληθυσμού στις ζώνες αυτές σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.»

Οι ερευνητές της NOAA επισημαίνουν ότι οι ίδιες περιοχές απειλούνται περισσότερο από φυσικές καταστροφές, αναφέροντας ενδεικτικά ότι μόνο στη Φλόριντα, περισσότερα από 16.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές πάνω από μία φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Τουλάχιστον 1.000 από αυτά έχουν καταστραφεί τέσσερις ή περισσότερες φορές.

Επικαλούμενοι και τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών της υπερθέρμανσης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης των υδάτων και από κυκλώνες, όπως η Σάντι και ο Ισαάκ, ακόμη κι αν η συχνότητα τέτοιων φαινομένων δεν αυξηθεί.

«Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται προς τις ακτές, οι διοικητές αυτών των κομητειών θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια διπλή πρόκληση: να προστατεύσουν έναν αυξανόμενο πληθυσμό από παράκτιους κινδύνους και να προστατεύσουν τα παράκτια οικοσυστήματα από έναν αυξανόμενο πληθυσμό», προειδοποιεί σε ανακοίνωση η βοηθός διοικήτρια της NOAA Χόλι Μπάμφορντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή