ΗΠΑ: Ανησυχητικές προβλέψεις για την περίοδο των κυκλώνων

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 10:24
REUTERS/ANDREW BIRAJ

Ενας άντρας περπατά στην ακτή του Κόλπου της Βεγγάλης καθώς ο κυκλώνας Μαχάσεν πλησιάζει τις ακτές του Μπανγκλαντές.

A- A A+

Περισσότερους κυκλώνες σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο προβλέπει για φέτος η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Είχε προηγηθεί ανάλογη εκτίμηση από άλλους οκτώ οργανισμούς.

Η περίοδος των κυκλώνων αρχίζει τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται στα τέλη του Νοεμβρίου. Η υπηρεσία προέβλεψε ότι θα σχηματιστούν 13-20 καταιγίδες, εκ των οποίων 7-11 θα εξελιχθούν σε κυκλώνες και 3-6 σε μεγάλους κυκλώνες, κατηγορίας 3 και άνω στην κλίμακα πέντε βαθμίδων Σαφίρ-Σίμσον. Ο μέσος όρος της τριακονταετίας 1981-2010 είναι 12,1 καταιγίδες και 2,7 μεγάλοι κυκλώνες.

«Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να καταστείλουν τη δραστηριότητα», αναφέρει σε βίντεο στην ιστοσελίδα της NOAA ο επικεφαλής της ομάδας προβλέψεων της υπηρεσίας Τζέρι Μπελ. «Φέτος δεν αναμένεται ο σχηματισμός Ελ Νίνιο και όλοι οι παράγοντες καταδεικνύουν ότι η περίοδος των κυκλώνων θα είναι ενεργή ή πολύ ενεργή.»

Μεταξύ των παραγόντων που ευνοούν τη δημιουργία κυκλώνων είναι οι υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες των υδάτων στον Ατλαντικό Ωκεανό και στην Καραϊβική, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια η δραστηριότητα είναι ούτως ή άλλως αυξημένη λόγω της επιστροφής ενός συστήματος που αναμένεται να διαρκέσει έως και 40 χρόνια.

Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, και τα μοντέλα της υπηρεσίας προέβλεψαν ότι η φετινή περίοδος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο ενεργή από το μέσο όρο.

NASA
Η πορεία του «Σάντι» από το διάστημα

Η αναπαράσταση που βασίζεται στις φωτογραφίες που αιχμαλώτισε ο φακός του GOES-13 της NASA παρουσιάζει τη «ζωή» του τυφώνα Σάντι. Παρακολουθεί ολόκληρη την πορεία του τυφώνα: από τη γέννησή του στην Καραϊβική στις 21 Οκτωβρίου, έως την Ανατολική Ακτή όπου έφτασε στις 31 Οκτωβρίου προτού εξασθενίσει.

«Έχοντας ακόμη νωπές τις μνήμες από τον κυκλώνα Σάντι και προβλέποντας άλλη μία ενεργή περίοδο, όλοι εμείς στη NOAA δεσμευόμαστε να εκδίδουμε προβλέψεις που θα σώσουν ζωές απέναντι σε αυτές τις καταιγίδες και να διασφαλίζουμε ότι οι Αμερικανοί θα είναι έτοιμοι εγκαίρως», δήλωσε η εκτελούσα χρέη κυβερνήτη στη NOAA Κάθριν Σάλιβαν.

Οι ειδικοί της υπηρεσίας ευελπιστούν σε καλύτερες προβλέψεις χάρη στις πρόσφατες βελτιώσεις της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο ενός δεκαετούς σχεδίου αποδοτικότερης παρακολούθησης της τροχιάς των καταιγίδων, το οποίο τους επιτρέπει να υπολογίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και τις πιθανότητες ενίσχυσής τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή