Κυρ. Μητσοτάκης: Αποφασισμένος για δύσκολες αλλά δίκαιες αποφάσεις

«Στόχος ένα αποτελεσματικό κράτος»
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013 17:59
UPD:18:07
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντικό» το έργο της προηγούμενης ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

A- A A+

Έμφαση στα θέματα της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας στο Δημόσιο έδωσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά της διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, καθηγητή κ. Αντώνη Μανιτάκη.

«Η αξιοκρατία είναι η μαγική λέξη, η οποία επανειλημμένως λείπει από το λεξιλόγιο της ελληνικής πολιτικής», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι μέσα από την αξιοκρατία μπορούμε να «χτίσουμε» ένα αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

«Ένα κράτος το οποίο θα διευκολύνει, ένα κράτος το οποίο να μην βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια, ένα κράτος που μέσα από “βαριές” γραφειοκρατικές δομές να μην ενθαρρύνει τελικά τη διαφθορά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, απέρριψε το δίλημμα μικρό ή μεγάλο κράτος και δήλωσε πως στόχος του είναι ένα αποτελεσματικό κράτος.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι  «η Κυβέρνηση αυτή θα κριθεί από τη δυνατότητά της να κάνει μία δημιουργική υπέρβαση των Μνημονιακών πολιτικών, καθώς οι σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν, γίνονται και θα γίνονται, όπως η μείωση του όγκου των διοικητικών μονάδων, η αξιολόγηση και η κινητικότητα, είναι υποχρεώσεις που πρώτοι εμείς θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι προτεραιότητες των νέων υπουργών

Την ανάγκη συνεργασίας πέρα από ιδεολογικές και κομματικές διαφορές, επισήμαναν οι περισσότεροι υπουργοί, στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων τους.

Ακόμη, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι το συνολικό έργο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι μεμονωμένο, αλλά απαιτείται συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία. Παράλληλα, εμφανίστηκε αποφασισμένος για τη λήψη αποφάσεων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να παρθούν αποφάσεις οι οποίες μπορεί να φαντάζουν δύσκολες, αλλά αν εξηγηθούν σωστά και αν διέπονται από έναν βασικό κανόνα δικαιοσύνης πιστεύω ότι θα βρουν τη στήριξη της σιωπηλής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε, επίσης, ότι προτίθεται να διοικήσει το υπουργείο «με τα άξια στελέχη του και όχι με τους μετακλητούς υπαλλήλους που από το νόμο» έχει τη δυνατότητα να προσλάβει.

Αντ. Μανιτάκης: Να μην γίνει προαπαιτούμενο η μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνης Μανιτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευση απέναντι στην Τρόικα, ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποκρούσει το αίτημα να αναχθεί σε προαπαιτούμενο η μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων.  

Επιπλέον, ο κ. Μανιτάκης, το έργο του οποίου εξήρε ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή στην κινητικότητα των υπαλλήλων και όχι βιαστικές κινήσεις, που θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, σε έναν απολογισμό του έργου του ο κ. Μανιτάκης έδωσε έμφαση «στη ριζική αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών, των διοικητικών μονάδων, “κατασκευάζοντας” νέους οργανισμούς με σκοπό οι δομές της δημόσιας διοίκησης να σμικρυνθούν, να συμμαζευτούν, να μικρύνουν σε όγκο, να γίνουν πιο ευέλικτες και πιο λειτουργικές».

Επίσης, χαρακτήρισε «σημαντική καινοτομία» την αναβάθμιση του ρόλου του Γενικών Διευθυντών, καθώς και στη νέα σχέση που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί μεταξύ πολιτικής εξουσίας και διοίκησης».

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Αναγκαία η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Η νέα Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και επιβολής της αξιοκρατίας στο Δημόσιο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη «να διδαχτούμε όλοι μας από το παρελθόν μας, τις επιτυχίες μας σε αυτούς τους τομείς και φυσικά τις αποτυχίες μας» αναφέροντας μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ, των ΚΕΠ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπλέον, η κυρία Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «οι θεσμοί λειτουργούν ως βάθρο για τις αλλαγές. Γι’αυτό οφείλουμε σεβασμό στους θεσμούς. Όταν όμως οι θεσμοί λειτουργούν ως άλλοθι για να μην αλλάξει τίποτα τότε είναι ώρα να αλλάξουμε με δημοκρατικό τρόπο τους θεσμούς».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο που παράχθηκε στον κρίσιμο τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή