Αντ. Σαμαράς: Μας ενώνει το συμφέρον της χώρας

«Υπέρτατη ιδεολογία η σωτηρία της πατρίδας»
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013 13:28
UPD:16:23
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η εξάντληση της τετραετίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ενωτική χροιά έδωσε στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η σταθερότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για τη χώρα.

«Στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η εξάντληση της τετραετίας», τόνισε ο κ. Σαμαράς, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει σταθερότητα, η οποία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Σταθερότητα σημαίνει σταθερά βήματα για μεταρρυθμίσεις και σταθερό προσανατολισμό στην Ευρώπη, σημαίνει και καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καλύτερο σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, πρόσθεσε.

YOUTUBE/PRIMEMINISTERGR

«Μας ενώνει το συμφέρον της χώρας και η κοινή ευθύνη», επεσήμανε, κάτι που, όπως είπε, αποτυπώνεται στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

«Μας ενώνουν τα μεγάλα και το αύριο και δεν θα αφήσουμε να μας διαιρέσουν τα μικρά και το παρελθόν», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι ο καθένας μπορεί να διατηρεί τις ιδέες του, αλλα υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας.

Υπογράμμισε δε πως κοινή βούληση όλων όσων συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ο καλύτερος σχεδιασμός, αλλά και η στήριξη από όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, «ακόμα κι αυτές που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση σήμερα, εφ’ όσον έχουν κι εκείνες στόχο να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο». 

YOUTUBE/AMNAWEBTV
Α. Σαμαράς: Στόχος η εξάντληση της τετραετίας

Στόχος κυβέρνησης μας είναι η εξάντληση της τετραετίας ανέφερε ο πρωθυπουργός στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η σταθερότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, έκανε λόγο για ανάγκη καλύτερου συντονισμού στην κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας.

Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να πετύχει και υπενθύμισε όλες τις εκκρεμότητες που καλείται να διευθετήσει, όπως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την επόμενη δόση, η προετοιμασία για την ελληνικό προεδρία στην Ε.Ε., αλλά και ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να ξεκινήσει η ανακούφιση από την επόμενη χρονιά.

Δίνοντας το στίγμα των στόχων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα θα είναι η αποφυγή νέων μέτρων λιτότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας

«Άμεση προτεραιότητα μας να φέρουμε την ανάκαμψη μια ώρα αρχύτερα, να νικήσουμε την ανεργία, να αποφύγουμε νέα μέτρα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους», εξήγησε.

Επόμενη προτεραιότητα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, είναι να διορθωθούν οι αδικίες των τελευταίων ετών, η στήριξη των πιο ασθενών στρωμάτων του πληθυσμού και η αποκατάσταση της ασφάλειας του πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του και αφού είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα της συνεδρίασης οι κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η κομματική καταγωγή των μελών του υπουργικού συμβουλίου. «Η τοποθέτηση δεν δείχνει κομματική δικαίωση, αυτό που έχει σημασία είναι να δικαιώσετε την ελπίδα των Ελλήνων», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να εργαστούν σκληρά, καθώς και να τον ενημερώνουν γρήγορα για τα θέματά τους, να στηρίζουν την κυβέρνηση και να γνωστοποιούν για τα νομοθετικά τους σχέδια, ώστε στη συνέχεια να ενημερώνονται εγκαίρως οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ανέφερε –κατά τις ίδιες πληροφορίες- ότι όσα είπε ο Πρωθυπουργός απηχούν πλήρως τις απόψεις του και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την νέα αφετηρία.

Μίλησε ακόμη για εξάντληση τετραετίας, για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και δρομολόγηση της συνταγματικής αναθεώρησης με κοινωνικό πρόσημο.

«Ολες και όλοι έχουν συλλάβει το μήνυμα των καιρών. Οι διαφορές μας είναι πολλές, αλλά πρέπει να τις υπερβούμε για να δώσουμε στον κόσμο ότι περιμένει», φέρεται πως σημείωσε.

Ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης

REUTERS

Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας δικομματικής κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Κ. Παπούλια και παρουσία του Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι δεν ορκίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο Δουβλίνο και η ορκωμοσία του θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 41 μέλη, εκ των οποίων 19 υπουργοί, πέντε αναπληρωτές υπουργοί και 17 υφυπουργοί. Το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση με 11 μέλη και η Νέα Δημοκρατία με 30, σε μια αναλογία 1:3. Συνολικά τα υπουργεία αυξήθηκαν από 16 σε 18, καθώς από το υπουργείο Ανάπτυξης αποσπάστηκε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ συστάθηκε εκ νέου υπουργείο Πολιτισμού.

Προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης ένας μέσα από την ενότητα να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Γνωρίζουμε το αντικείμενο και όλα θα πάνε καλά», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος.

«Ο πήχης είναι για μία δημόσια διοίκηση δίπλα στον πολίτη. Θα μπορέσουμε να τον περάσουμε για το συμφέρον του τόπου», σημείωσε με τη σειρά της από το περιστύλιο της Βουλής η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ανέφερε ακόμη πως η συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ έγινε πράξη για το καλό της χώρας, αλλά διαφορές, όπως είπε, υπάρχουν.

Ετοιμος να συνεχίσει το έργο του στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης «με την ίδια δυναμική και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο υπουργός Θεόδωρος Καράογλου.

Σε γραπτή του δήλωση ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό και σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «σε αυτόν τον ένα χρόνο από την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης πετύχαμε πολλά και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα».

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση ορισμένου χρόνου

«Ενδεικτική των μνημονιακών προθέσεων και της τεράστιας απόστασης που χωρίζει την κυβέρνηση από τις προσδοκίες της πλειοψηφίας της κοινωνίας» χαρακτήρισε στο μεταξύ την ομιλία του Πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με περίσσιο κυνισμό και θράσος, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τους δανειστές ότι για την υλοποίηση του μνημονίου δεν θα σταματήσει πουθενά», παρατήρησε η Κουμουνδούρου.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση «συντίθεται από τα παλιά και φθαρμένα υλικά του δικομματισμού και έχει ως μοναδικό της στόχο την κλιμάκωση της μνημονιακής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και των νέων».

«Αυτό που κάνει πως δεν καταλαβαίνει ο Πρωθυπουργός είναι ότι όπως η κυβέρνηση του είναι σύμβασης ‘μνημονιακού έργου’, έτσι είναι και ‘ορισμένου χρόνου’», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «οι μέρες της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά είναι μετρημένες».

Π. Καμμένος: Ο Πρωθυπουργός εκφώνησε τον επικήδειο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Επικήδειο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Ο γάμος έχει δώρο την διαγραφή των χρεών των κομμάτων και την παραγραφή των εγκλημάτων τους», εκτίμησε ο κ. Καμμένος. Σκοπός τους, όπως είπε, είναι η γέννηση μιας Ελλάδας χωρίς εθνική κυριαρχία σε μια φεντεραλιστική Ευρώπη.

«Λογαριάζουν όμως χωρίς τους Έλληνες. Δεν θα τους το επιτρέψουμε», κατέληξε.

Φ. Κουβέλης: Να αποκρουστεί η καρικατούρα του δικομματισμού

Ιδιαίτερα αιχμηρός για τη νέα δικομματική κυβέρνηση εμφανίστηκε όμως και ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Αφού σημείωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν επί της ουσίας τρικομματική, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπενθύμισε ότι ο τόπος έχει πληρώσει ακριβά τον δικομματισμό και τον διπολισμό, που μόνο ως καρικατούρα μπορεί να υπάρξει πάλι, και αυτό, τόνισε, πρέπει να αποκρουστεί.

Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα με τον δικό της διακριτό στίγμα, μακριά όπως είπε, από αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς, αντιδημοκρατικές ενέργειες και λαϊκιστικές αντιλήψεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή