Εν αναμονή των αποφάσεων της ΔΗΜΑΡ

Συνεδριάζουν Κ.Ο. - Εκτελεστική Επιτροπή
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 08:27
UPD:14:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους στα γραφεία του κόμματος, μετά την συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Τις τελικές της αποφάσεις για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά, μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με αιχμή το θέμα της ΕΡΤ. Την ελπίδα να συνεχίσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε, μετά τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, επαινώντας παράλληλα τη στάση της Ιπποκράτους.

Συνεδριάζουν η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος από κοινού με την εκτελεστική επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστεί η θέση της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένης της χθεσινής ρήξης. Στη συνεδρίαση δίνουν το «παρών» και οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης που στηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Ρουπακιώτης, Αντώνης Μανιτάκης, Φωτεινή Σκοπούλη και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters, δύο στελέχη του κόμματος ανέφεραν πως ο κ. Κουβέλης εισηγήθηκε την αποχώρηση των υπουργών που στηρίζει το κόμμα από την κυβέρνηση.

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, σε δηλώσεις του στο Mega, σημείωσε ότι καταγράφηκε μια βασική αντίθεση ανάμεσα στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ και σε αυτή του Πρωθυπουργού. «Με δεδομένη αυτή την αντίθεση», όπως είπε, «η ΔΗΜΑΡ θα δει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λυκούδης επισήμανε ότι «ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε με διαφορετικό τρόπο αυτή την αντίθεση και έτσι αυτό που νομίζαμε μέχρι χθες το μεσημέρι ως κοινή στάση δεν υπάρχει».

Την άποψη, πάντως, ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Διευκρίνισε, όμως, πως σε διαφορετική περίπτωση  δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από το κόμμα.

Αντίθετος στο ενδεχόμενο αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δήλωσε και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον της χώρας και του κόμματος. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, κι εκείνος ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από το κόμμα, χαρακτηρίζοντας όσα γράφοντα ως διαδικτυακά παραμύθια.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, χρέωσε το ναυάγιο στον κ. Σαμαρά. Όπως είπε, δεν είναι ευθύνη της ΔΗΜΑΡ το γεγονός πως δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος. «Η πρόταση που κάναμε αποτελούσε ικανή βάση για να συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός», επισήμανε.

Αντ. Σαμαράς: Θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Στο διάγγελμά του ο  Πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και δήλωσε αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία «με στόχο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας».

«Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να ‘χει. Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν κι έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει, ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή αλλά ούτε και ακυβερνησία και στασιμότητα.

ΠΑΣΟΚ: Έμφαση στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. «Το ΠΑΣΟΚ θέλει μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.  «Μετέχουμε όλοι σε μια ευθύνη δεν ανεχόμαστε το "μέσα έξω", η δική μας συμπεριφορά είναι συνεπής, σταθερή, καθαρή», πρόσθεσε.

«Η μάχη που θα δοθεί τώρα είναι για την προγραμματική συμφωνία» και «θα απαιτηθεί να είναι διαφορετικοί οι κανόνες λειτουργίας», ανέφεραν πηγές της Ιπποκράτους, μετά την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος που ακολούθησε τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε σημερινές του δηλώσεις στον τ/σ ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπαναχώρησε χθες το βράδυ, καθώς, όπως είπε, την Τετάρτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε διαμορφωθεί πλαίσιο συμφωνίας για την ΕΡΤ, το οποίο έχει καταγραφεί εγγράφως.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή