Θρίλερ μετά το νέο αδιέξοδο

Εμπλοκή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 22:47
UPD:21/06/2013 00:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους στα γραφεία του κόμματος, μετά την συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Αντιμέτωπη με αδιέξοδο βρίσκεται η τριτοκομματική κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου και την  στάση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης έχουν συγκαλέσει εκ νέου συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Φ. Κουβέλης: Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος για το θέμα της ΕΡΤ.

Όπως είπε, επανέφερε την πρόταση του κόμματός του να γίνει η αναδιοργάνωση και η δημιουργία του νέου φορέα με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους. «Για τη ΔΗΜΑΡ είναι ζήτημα δημοκρατίας η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με παρόντες τους εργαζόμενους και να γίνει η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της εν λειτουργία», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι επέμεινε κατά τη σύσκεψη, σημειώνοντας πως η πρόταση της ΔΗΜΑΡ «δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων».

Η κυβέρνηση, υποστήριξε, γνώριζε την κατηγορηματικότητα στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και προχώρησε, και μάλιστα ερήμην τεσσάρων υπουργών, των υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και των υπουργών που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. «Αυτό, αν μην τι άλλο μαρτυρά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, μία επιλογή άρνησης επί της ουσίας, άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κόμματων στο πλαίσιο της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι, παρά την απόφαση του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα το μαύρο, και με ό,τι συμβολίζει αυτό, να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. «Για μας δεν είναι τυπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ουσία. Το "μαύρο" είναι συγκεκριμένη επιλογή όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων», συμπλήρωσε.

Δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα αλλά δημοκρατικής συμφωνίας, υπογράμμισε σημειώνοντας ωστόσο πως η Δημοκρατική Αριστερά δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική.

Καταλήγοντας επέμεινε ότι δεν είναι ευθύνη της ΔΗΜΑΡ το γεγονός πως δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος. «Η πρόταση που κάναμε αποτελούσε ικανή βάση για να συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλουμε τριτοκομματική κυβέρνηση

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS

Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική και η ΔΗΜΑΡ να μετάσχει στην επαναθεμελίωση κυβερνητικής συνεργασίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ θέλει μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων. «Μετέχουμε όλοι σε μια ευθύνη δεν ανεχόμαστε το "μέσα έξω", η δική μας συμπεριφορά είναι συνεπής, σταθερή, καθαρή», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως «όλα αυτά τα χρόνια που σηκώνουμε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης, έχουμε δεχτεί προσβολές και αυτό συνεχίζεται και τον τελευταίο χρόνο» και πρόσθεσε: «δεν μας άκουσαν και δεν έγινε σωστά η διαπραγμάτευση τους πρώτους μήνες».

Το μεγάλο θέμα, κατά τον κ. Βενιζέλο, είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών ζητώντας εκ νέου επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.

Αφού ζήτησε την «επανάληψη των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της», σημείωσε πως έχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης, ζήτημα πολιτικής σταθερότητας, με δεδομένες τις μεγάλες θυσίες του λαού, τα βήματα που έχουν γίνει και τα προβλήματα που έχουμε ακόμα μπροστά μας.

Η κατάσταση για τη χώρα, τόνισε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ενώ έκανε λόγο για μεγάλο πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα που δημιούργησε «η ατυχής πρωτοβουλία της ΝΔ να λειτουργήσει μονομερώς μαυρίζοντας» την ΕΡΤ.

Ωστόσο υποστήριξε ότι έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης «αν και δεν είναι το 100% αυτών που ζητάμε».

Συγκεκριμένα είπε πως ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ αποδέχονται την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου δύο χιλιάδων εργαζομένων με ειδική μέριμνα και για τα ειδικά μουσικά σύνολα, «παρότι αυτό απέχει από αρχική θέση μας για επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να λειτουργήσει το νέο σχήμα».

Το μήνυμα του κ. Βενιζέλου απευθύνθηκε και προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, προς τους οποίους απηύθυνε και το ερώτημα αν οι εκλογές, πιθανόν διπλές, θα βοήσουν την υπόθεσή τους.

Καταλήγοντας είπε πως οι πολίτες, οι οποίοι ένιωσαν να προσβάλλεται η δημοκρατική τους ευαισθησία, δεν θέλουν εκλογές αλλά μία κυβέρνηση που θα λειτουργεί σωστά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καταρρέει

Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της αποτυχίας της πολιτικής της, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Για δέκατη μέρα, προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, καταπατάται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας.

«Τούτες τις ώρες δεν χωρούν ασάφειες και μισόλογα. Απαιτούνται καθαρές λύσεις», υπογραμμίζει και συμπληρώνει πως ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε την αφορμή για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου που επιζητά να σταματήσει ο κατήφορος για τον τόπο και αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία.

«Ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενος στις διαθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μεγάλη ανατροπή που θα ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα», καταλήγει.

Π. Καμμένος: αντιπερισπασμός για το επόμενο μνημόνιο απέτυχε

Ο αντιπερισπασμός για το επόμενο μνημόνιο απέτυχε, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχολιάζοντας τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

«Καλούμε ενωμένο τον ελληνικό λαό να γυρίσουμε σελίδα», πρόσθεσε.

Εκλογές ζητεί η Χρυσή Αυγή

Η συγκυβέρνηση του Μνημονίου καταρρέει, αφού πρώτα διέλυσε τη χώρα και κατέστρεψε τον ελληνικό λαό, αναφέρει η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα η Χρυσή Αυγή απαιτεί την άμεση καταγγελία του μνημονίου και την «απαλλαγή της Ελλάδας από τα δεσμά των τοκογλύφων».

«Εκλογές εδώ και τώρα, να αποφασίσουν οι Έλληνες για το μέλλον της Πατρίδας μας», καταλήγει.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή