Αντ. Σαμαράς: Δεν θα επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν

«Θα εξαντλήσουμε την τετραετία»
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 00:31
UPD:07:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝ

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθύνεται με διάγγελμα στο Ελληνικό Λαό μετά την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με θέμα τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

A- A A+

Δεν θα επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν, τόνισε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας παράλληλα πως προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης, να βγούμε από την κρίση και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, δεν μπορούν να προχωρήσουν με στασιμότητα και επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά με «άλματα προς τα μπρος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως έκανε προσπάθειες να αποκατασταθεί η ενότητα στην τρικομματική κυβέρνηση και να βρεθεί λύση.

Μάλιστα ανέφερε πως χθες οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας για την ΕΡΤ, σήμερα όμως ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λύση που χθες δέχτηκε και ο ίδιος.

Η λύση που αποφασίστηκε χθες ήταν, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό να αποκατασταθεί  άμεσα η λειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ενώ ο διαχειριστής της, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών,  θα προσλάμβανε με τρίμηνες συμβάσεις όλους εκείνους από τους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ που ήταν απαραίτητοι για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι συχνότητες.

«Είχαμε συμφωνήσει στις επόμενες δέκα ημέρες να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο θεσμικό Πλαίσιο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση και μέσα στους επόμενους δύο μήνες να ολοκληρωθεί το νέο οργανωτικό σχήμα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα επεξεργαζόταν Επιτροπή Προσωπικοτήτων κύρους και με τεχνικό σύμβουλο ξένο φορέα όπως είναι πράγματι το ΒΒC. Με ένα νέο Υφυπουργό που τους είπα να προέρχεται από τα δύο άλλα κόμματα», δήλωσε.

Το μόνο θέμα, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, που έμενε σε εκκρεμότητα για σήμερα ήταν να προσδιορίσουμε πόσοι θα ήταν αυτοί που θα προσλαμβάνονταν από τους απολυμένους της ΕΡΤ με τρίμηνες συμβάσεις. «Και όπως ακούσατε σήμερα από τον κ. Βενιζέλο δέχθηκα ο αριθμός αυτός να φτάσει τις δύο χιλιάδες», τόνισε.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, ο κ. Κουβέλης ζήτησε να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν, να μην αλλάξει τίποτα και επανήλθε στη θέση του να επαναλειτουργήσει η καταργημένη ΕΡΤ, και - αορίστως κάποτε στο μέλλον - να δούμε την «αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία».

Το μαύρο από τις κρατικές συχνότητες θα φύγει, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ωστόσο πως στο αμαρτωλό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε.

Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν τη λύση αυτή ενώ ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα – και θαρραλέα – αποδέχθηκαν τη λύση αυτή, είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς τόνισε πως θα εξαντληθεί η τετραετία με στόχο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας και πρόσθεσε: «Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να ‘χει. Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν κι έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει, ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση».

Τέλος υποστήριξε πως κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή αλλά ούτε και ακυβερνησία και στασιμότητα.

Στο Μαξίμου και οι υπουργοί

Μετά την κυβερνητική σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «συνεχίζουμε στο δρόμο της ευθύνης και των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα».

«Συνεχίζουμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης.

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, σημειώνοντας πως οτιδήποτε προκαλεί αστάθεια είναι καταδικαστέο.

«Αυτό που μετρά αυτή την ώρα είναι η πατρίδα, πρέπει να βάλουμε πλάτη, πιστεύεω πως όλοι θα κάνουν το καθήκον τους», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν αφού δεν συμφέρουν τη χώρα.

«Eίμαστε εδώ για τα δύσκολα. Προχωράμε μπροστά, έχουμε πολύ έργο να κάνουμε και το οφείλουμε για την Πατρίδα μας και όλους τους Έλληνες», υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Φ. Κουβέλης: Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φ. Κουβέλης: Δεν επήλθε συμφωνία στο θέμα της ΕΡΤ

Μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι δεν επήλθε συμφωνία στο θέμα της ΕΡΤ.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος για το θέμα της ΕΡΤ.

Όπως είπε, επανέφερε την πρόταση του κόμματός του να γίνει η αναδιοργάνωση και η δημιουργία του νέου φορέα με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους. «Για τη ΔΗΜΑΡ είναι ζήτημα δημοκρατίας η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με παρόντες τους εργαζόμενους και να γίνει η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της εν λειτουργία», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι επέμεινε κατά τη σύσκεψη, σημειώνοντας πως η πρόταση της ΔΗΜΑΡ «δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων».

Η κυβέρνηση, υποστήριξε, γνώριζε την κατηγορηματικότητα στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και προχώρησε, και μάλιστα ερήμην τεσσάρων υπουργών, των υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και των υπουργών που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. «Αυτό, αν μην τι άλλο μαρτυρά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, μία επιλογή άρνησης επί της ουσίας, άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κόμματων στο πλαίσιο της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι, παρά την απόφαση του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα το μαύρο, και με ό,τι συμβολίζει αυτό, να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. «Για μας δεν είναι τυπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ουσία. Το "μαύρο" είναι συγκεκριμένη επιλογή όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων», συμπλήρωσε.

Δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα αλλά δημοκρατικής συμφωνίας, υπογράμμισε σημειώνοντας ωστόσο πως η Δημοκρατική Αριστερά δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική.

Καταλήγοντας επέμεινε ότι δεν είναι ευθύνη της ΔΗΜΑΡ το γεγονός πως δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος. «Η πρόταση που κάναμε αποτελούσε ικανή βάση για να συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλουμε τριτοκομματική κυβέρνηση

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS
Ευ. Βενιζέλος: Θέλουμε τριτοκομματική κυβέρνηση

Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική και η ΔΗΜΑΡ να μετάσχει στην επαναθεμελίωση κυβερνητικής συνεργασίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας.

Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική και η ΔΗΜΑΡ να μετάσχει στην επαναθεμελίωση κυβερνητικής συνεργασίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ θέλει μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων. «Μετέχουμε όλοι σε μια ευθύνη δεν ανεχόμαστε το "μέσα έξω", η δική μας συμπεριφορά είναι συνεπής, σταθερή, καθαρή», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως «όλα αυτά τα χρόνια που σηκώνουμε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης, έχουμε δεχτεί προσβολές και αυτό συνεχίζεται και τον τελευταίο χρόνο» και πρόσθεσε: «δεν μας άκουσαν και δεν έγινε σωστά η διαπραγμάτευση τους πρώτους μήνες».

Το μεγάλο θέμα, κατά τον κ. Βενιζέλο, είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών ζητώντας εκ νέου επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.

Αφού ζήτησε την «επανάληψη των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της», σημείωσε πως έχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης, ζήτημα πολιτικής σταθερότητας, με δεδομένες τις μεγάλες θυσίες του λαού, τα βήματα που έχουν γίνει και τα προβλήματα που έχουμε ακόμα μπροστά μας.

Η κατάσταση για τη χώρα, τόνισε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ενώ έκανε λόγο για μεγάλο πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα που δημιούργησε «η ατυχής πρωτοβουλία της ΝΔ να λειτουργήσει μονομερώς μαυρίζοντας» την ΕΡΤ.

Ωστόσο υποστήριξε ότι έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης «αν και δεν είναι το 100% αυτών που ζητάμε».

Συγκεκριμένα είπε πως ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ αποδέχονται την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου δύο χιλιάδων εργαζομένων με ειδική μέριμνα και για τα ειδικά μουσικά σύνολα, «παρότι αυτό απέχει από αρχική θέση μας για επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να λειτουργήσει το νέο σχήμα».

Το μήνυμα του κ. Βενιζέλου απευθύνθηκε και προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, προς τους οποίους απηύθυνε και το ερώτημα αν οι εκλογές, πιθανόν διπλές, θα βοήσουν την υπόθεσή τους.

Καταλήγοντας είπε πως οι πολίτες, οι οποίοι ένιωσαν να προσβάλλεται η δημοκρατική τους ευαισθησία, δεν θέλουν εκλογές αλλά μία κυβέρνηση που θα λειτουργεί σωστά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καταρρέει

Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της αποτυχίας της πολιτικής της, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Για δέκατη μέρα, προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, καταπατάται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας.

«Τούτες τις ώρες δεν χωρούν ασάφειες και μισόλογα. Απαιτούνται καθαρές λύσεις», υπογραμμίζει και συμπληρώνει πως ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε την αφορμή για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου που επιζητά να σταματήσει ο κατήφορος για τον τόπο και αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία.

«Ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενος στις διαθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μεγάλη ανατροπή που θα ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα», καταλήγει.

Π. Καμμένος: αντιπερισπασμός για το επόμενο μνημόνιο απέτυχε

Ο αντιπερισπασμός για το επόμενο μνημόνιο απέτυχε, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχολιάζοντας τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

«Καλούμε ενωμένο τον ελληνικό λαό να γυρίσουμε σελίδα», πρόσθεσε.

Χρυσή Αυγή: Η συγκυβέρνηση του Μνημονίου καταρρέει

Η συγκυβέρνηση του Μνημονίου καταρρέει, αφού πρώτα διέλυσε τη χώρα και κατέστρεψε τον ελληνικό λαό, αναφέρει η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα η Χρυσή Αυγή απαιτεί την άμεση καταγγελία του μνημονίου και την «απαλλαγή της Ελλάδας από τα δεσμά των τοκογλύφων».

«Εκλογές εδώ και τώρα, να αποφασίσουν οι Έλληνες για το μέλλον της Πατρίδας μας», καταλήγει.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή