Λιγότερες επεμβάσεις για την αφαίρεση λεμφαδένων υπόσχεται νέα μελέτη

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 11:23
UPD:11:23
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αφαίρεση των λεμφαδένων μπορεί να γίνει και με ακτινοβολία, κυρίως στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί ήδη σε μία χειρουργική επέμβαση.

A- A A+

Λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις υπόσχεται στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού νέα μελέτη, η οποία έδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία με ακτινοβολίες είναι εξίσου αποτελεσματική με την εγχείριση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έδειξε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των λεμφαδένων θα μπορούσαν να είναι λιγότερο επεμβατικές, ώστε να υπάρχει εξίσου καλό αποτέλεσμα και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται λιγότερο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αφαίρεση των λεμφαδένων μπορεί να γίνει και με ακτινοβολία, κυρίως στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί ήδη σε μία χειρουργική επέμβαση, οι οποίες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να αποφύγουν το δεύτερο.

Όπως είπε στο BBC ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής χειρουργικής Robert Mansel από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, αυτό θα μειώσει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, αλλά και το οικονομικό κόστος.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 5.000 γυναικών και σύμφωνα με τον καθηγητή Mansel η σημασία της είναι μεγάλη, επειδή φαίνεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Συνήθως, όταν γίνεται η πρώτη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού, οι γιατροί ελέγχουν τους λεμφαδένες που υπάρχουν στην περιοχή της μασχάλης. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και σ' αυτούς, τότε τους αφαιρούν και γίνεται μεγάλο χειρουργείο», είπε ο καθηγητής Mansel, επισημαίνοντας ότι η νέα μελέτη δείχνει ότι στην προκειμένη περίπτωση οι λεμφαδένες καταπολεμούνται με ακτινοβολία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή