Νέα μέθοδος εντοπίζει το μελάνωμα από την οσμή του σώματος

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 10:18
UPD:10:20
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μια νέα και πρωτότυπη μέθοδο που εντοπίζει το μελάνωμα, τον πιο επιθετικό και θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος, αναπτύσσεται αυτόν τον καιρό από επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι χρησιμοποιούν για διαγνωστικούς λόγους τις οσμές που αναδίδονται από ανθρώπινο σώμα.

Ερευνητές του κέντρου Monell στη Φιλαδέλφεια, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλα ερευνητικά κέντρα, διαπίστωσαν ότι το «αποτύπωμα» που αφήνει η οσμή του σώματος κάθε ανθρώπου, προδίδει την ύπαρξη ασθενειών, ακόμη και εκείνη του μελανώματος.

Η οσμή του σώματος προκύπτει από χημικά μόρια που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι άοσμες, ωστόσο κάποιες άλλες προδίδουν την παρουσία των καρκινικών κυττάρων.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από δειγματοληψία και ανάλυση των πτητικών οργανικών ενώσεων, τις οποίες οι επιστήμονες μελέτησαν με τη βοήθεια της φασματογραφίας και άλλων εξελιγμένων μεθόδων.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Journal of Chromatography B, οι πτητικές οργανικές ενώσεις παρέχουν μεγάλο πλούτο πληροφοριών σε ό,τι αφορά διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, οι γενετικές διαταραχές και οι μολύνσεις από ιούς και βακτήρια.

«Η μελέτη αυτή παρουσιάζει πόσο χρήσιμες είναι οι πτητικές οργανικές ενώσεις σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό ασθενειών, για γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο δρ George Preti από το κέντρο Monell.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή