Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός που προκαλεί τις μεταστάσεις του καρκίνου

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 09:31
UPD:19/06/2013 19:11
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Γιατί ο καρκίνος εξαπλώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό; Επιστήμονες στη Βρετανία πιστεύουν ότι βρήκαν την απάντηση, η οποία αν οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας που εμποδίζει τις μεταστάσεις, θα αποφεύγονται χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο.

Ερευνητές του University College London διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά και τα υγιή κύτταρα εμπλέκονται σε έναν μηχανισμό κατά τον οποίο τα μεν ακολουθούν τα δε και αντιστρόφως, με αποτέλεσμα τα πρώτα να μεταφέρονται σε σημαντικά όργανα του σώματος, όπως οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος, όπου εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται.

Κατά τη μελέτη τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο τύπους εμβρυικών κυττάρων και παρατήρησαν τη συμπεριφορά τους. Όπως διαπίστωσαν, τα καρκινικά κύτταρα ακολουθούν τα υγιή ή τα παρασέρνουν ώστε να τα ακολουθήσουν αυτά, με αποτέλεσμα η μετάσταση να είναι θέμα χρόνου.

«Οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν από τους δευτερεύοντες όγκους, οι οποίοι προέρχονται από τα πρώτα κακοήθη κύτταρα που έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν στον οργανισμό, σχηματίζοντας ‘αποικίες’ σε όργανα ζωτικής σημασίας», είπε εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας ο καθηγητής Roberto Mayor στη Daily Telegraph.

Συμπλήρωσε δε ότι η παραπάνω διαδικασία μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστή στους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν τον λόγο για τον οποίο σχηματίζεται ο αρχικός καρκίνος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι περισσότεροι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους όχι από τον αρχικό καρκίνο που προσβάλλει τον οργανισμό, αλλά από τους δευτερεύοντες όγκους που εμφανίζονται λόγω της μετάστασης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cell Biology.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή