Πρωτεΐνη από το συκώτι του καρχαρία προστατεύει την όραση

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 11:57
UPD:11:58
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ένα σκεύασμα που αποτρέπει την απώλεια της όρασης στα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που παράγεται στο συκώτι του καρχαρία!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιντιάνα ανακάλυψαν ότι μια ουσία που λέγεται σκουαλαμίνη μπορεί να σώσει την όραση στους συγκεκριμένους ασθενείς, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι.

Η σκουαλαμίνη παράγεται από τον οργανισμό του καρχαρία για την αντιμετώπιση μολύνσεων από ιούς που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο, ενώ οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τη δράση της όταν παρατήρησαν ότι ο καρχαρίας εμφανίζει ασθένειες πάρα πολύ σπάνια.

Επίσης, η ουσία αποτρέπει τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων μπλοκάροντας τη δημιουργία των σχετικών αυξητικών παραγόντων.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς όταν τα αγγεία δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά, συνήθως οδηγούν στον σχηματισμό όγκων, κάτι που συμβαίνει κυρίως όταν αναπτύσσονται ανεπιθύμητα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες και τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Retina, η σκουαλαμίνη μειώνει την ανάπτυξη αυτών των αγγείων σε ποσοστό που πλησιάζει το 35%.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την ουσία σε 250 ασθενείς που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, χρησιμοποιώντας αρχικά ενέσεις που την έστελναν κατευθείαν στο αίμα.

Η μέθοδος αυτή ήταν αποτελεσματική αλλά καθόλου δημοφιλής στους ασθενείς, γι’ αυτό στη συνέχεια οι επιστήμονες παρασκεύασαν ειδικές σταγόνες, οι οποίες δεν αποκλείεται να αρχίσουν να κυκλοφορούν σε διάστημα δύο ή τριών ετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή