Ένεση θεραπεύει την απώλεια της όρασης που προκαλείται από θρόμβους

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 10:39
A- A A+

Ένα νέο φάρμακο σε ενέσιμη μορφή που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Σκοτία μπορεί να προλάβει την απώλεια της όρασης που προκαλούν οι θρόμβοι που σχηματίζονται στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών!

Ερευνητές από το Εδιμβούργο δημιούργησαν μια θεραπεία για την απόφραξη της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπλοκάρει κάποιο αιμοφόρο αγγείο των ματιών με αποτέλεσμα τον σχηματισμό θρόμβων.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η νόσος αυτή είναι αρκετά σπάνια, αλλά αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες απώλειας της όρασης και προσβάλλει κυρίως τους άνδρες άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τον Peter Crackett, σύμβουλο οφθαλμολογίας στην οφθαλμολογική κλινική Princess Alexandra Eye Pavilion, η νέα ενέσιμη θεραπεία  γίνεται απευθείας στο μάτι και σταματά τη διαρροή υγρού που προκαλείται από τους θρόμβους, μειώνοντας την όραση.

Μάλιστα, όπως τόνισε, η θεραπεία αναμένεται να βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς, αφού μόνο στη Βρετανία η συγκεκριμένη νόσος προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 17.000 άτομα διαφόρων ηλικιών.

Η ένεση γίνεται χωρίς να απαιτείται εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, ενώ η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από επτά λεπτά.

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέφεραν ότι η νέα θεραπεία αποτελεί σημαντική καινοτομία στον τομέα της οφθαλμολογίας, επειδή αποκαθιστά την όραση, κάτι που δεν μπορούν να πετύχουν οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα, οι οποίες αφενός δεν είναι κατάλληλες για όλους τους ασθενείς, αφετέρου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή