Το σχέδιο του Μαξίμου για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση

Απολυμένοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, διευκρινίζει το ΣτΕ
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 18:08
UPD:19/06/2013 01:00
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Mε «προσωπικό ασφαλείας» τριάντα ατόμων που θα κληθούν να υπογράψουν  συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας, θα λειτουργήσει το μεταβατικό σχήμα της δημόσιας τηλεόρασης που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου. 

A- A A+

Νέες αντιδράσεις σε  ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προκαλεί το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση που είναι υπό επεξεργασία από το Μαξίμου και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στις 18.00.

Το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών (θα δημιουργηθεί αρμόδια διεύθυνση) και θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

REUTERS/CIARA SUTTON

Σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη συνεργατών των συναρμοδίων υπουργών κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Σίμου Κεδίκογλου με την την συμβολή και του γενικού γραμματέα Μεταφορών κ. Μενέλαου Δασκαλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα με τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται πως αν το επιθυμούν οι δύο εταίροι, μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- ο οποίος θα εποπτεύει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ. 

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με το Μαξίμου, με τον τρόπο αυτό, φεύγει το μαύρο από τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, ενώ εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

ΠΑΣΟΚ: Αφελή παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις πληροφορίες για το μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια  δήθεν "συμμόρφωσης" στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση  επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής  σταθερότητας», σχολίασε το γραφείο Τύπου του Κινήματος.

«Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης  στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη», καταλήγει με νόημα η σκληρή ανακοίνωση της Ιπποκράτους.

ΔΗΜΑΡ: Ο κ. Σαμαράς να πάρει πίσω το λάθος του

Εντονότατη δυσφορία εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

Όπως είπε, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ και χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική και παράνομη πράξη» το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η προσωρινή διαταγή.  

Εν όψει της νέας συνάντησης των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη, ο κ. Παπαδόπουλος προειδοποίησε πως «θα είναι πολύ κακό σήμα για την αυριανή συνάντηση αν πάμε στη σύσκεψη με την οθόνη να έχει "μαύρο"» και γιια μία ακόμη φορά  επανέλαβε τη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι «πρέπει να γυρίσουμε στην κατάσταση που ήμασταν την περασμένη Δευτέρα», στη συνέχεια να συγκροτηθεί μια επιτροπή και «άμεσα να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της ΕΡΤ».

Χαρακτήρισε εξάλλου «παραδοξότητα» να φέρει πρόταση για την ανασυγκρότηση της ΕΡΤ το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αυτά τα πράγματα».

«Ο κ. Σαμαράς που δημιούργησε αυτήν την κατασταση είναι ο μόνος που μπορεί να τη διορθώσει παίρνοντας πίσω το λάθος που έκανε την περασμένη Δευτέρα. Αλλιώς θα είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία έχει έρθει η χώρα και για την πολιτική αστάθεια», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να παρανομεί

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣτΕ και την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ «με τους εργαζόμενους στις θέσεις τους και το σήμα στον αέρα».

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει αδιανόητο το γεγονός ότι μέχρι τώρα, και παρά την απόφαση του ΣτΕ, δεν έχει επανέλθει η ΕΡΤ «στην προ της κατάθεσης της ΠΝΠ κατάσταση». «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να παρανομεί ο Πρωθυπουργός. Οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Επιχείρηση στοχοποίησης των εργαζομένων  

YOUTUBE/902PORTAL

Επιχείρηση στοχοποίησης των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση από την κυβέρνηση, κατήγγειλε σε ομιλία του στην Ελευσίνα ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Μη σας ξεγελούν οι ελιγμοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεν διαφωνούν με τις απολύσεις αλλά με τον τρόπο που θα γίνουν οι απολύσεις, επεσήμανε αναφερόμενος στην επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις ΔΕΚΟ και την ΕΡΤ.

 «Η συγκυβέρνηση», είπε, «προσπαθεί να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους βάζοντάς τους όλους σε ένα τσουβάλι: χαμηλόμισθούς δημοσιογράφους, κακοπληρωμένους τεχνικούς και άλλο προσωπικό που κάνει το καθημερινό χαμαλίκι της δουλειάς από τη μία και καλοπληρωμένους- χρυσοπληρωμένους αστέρες και τα κάθε είδους λαμόγια που η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων εξέθρεψαν σε όλο το δημόσιο τομέα, φορτώνοντας τους όλα τα κακά της μοίρας της κρατικής τηλεόρασης» και «βγάζοντας λάδι διαχρονικά τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τις τελευταίες κυβερνήσεις συνεργασίας» που διόριζαν στην ΕΡΤ.

Διευκρινίσεις ΣτΕ για την απόφαση: Ο διαχειριστής θα κρίνει ποιοι θα επαναπροσληφθούν

Εν των μεταξύ επεξηγήσεις στην προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, για την ΕΡΤ, δίνουν Σύμβουλοι του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Όπως διευκρινίστηκε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου είναι εκείνοι που θα ορίσουν το προσωπικό  που θα προέρχεται είτε από τους απολυμένους εργαζόμενους, είτε από άλλες επιχειρήσεις ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, το οποίο θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου.  Οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση  των δύο υπουργών , στο σκέλος που αφορά στην κατάργηση της ΕΡΤ, όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία της 11ης -06-2013 είναι απολυμένοι και όπως είναι φυσικό δεν θα τους καταβληθεί μισθός από την ημερομηνία αυτή και πέρα.

Ο διαχειριστής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, τον οποίο θα ορίσουν οι δύο υπουργοί, θα είναι εκείνος που θα κρίνει πόσοι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) στη νέα ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και αυτά που θα απολυθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Θολό το τοπίο για την ΕΡΤ

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο για την ΕΡΤ, τόσο για τον τρόπο λειτουργίας της όσο και για το πότε θα ξεκινήσει ξανά η μετάδοση του σήματος. Η απόφαση του ΣτΕ υποδηλώνει το άμεσο άνοιγμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Προτάσεις για τη «θέση» του διαχειριστή έχουν ήδη γίνει  σε δυο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και σ΄ έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές δεν έχουν γίνει δεκτές. 

Επαναλαμβάνουν επίσης, πως η τύχη των τριών μουσικών σύνολων της ΕΡΤ και των εργαζόμενων στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», θα καθοριστεί από τον διαχειριστή.

Όσο για το σήμα της ΕΡΤ που δεν έχει επανέλθει ακόμη, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας κάνουν σαφές πως δεν προβλέπεται κάποια δικονομική ενέργεια από τον πρόεδρο του ΣτΕ, ενώ κάποιοι θεωρούν πως η καθυστέρηση στην άρση του «μαύρου» μπορεί να είναι και δικαιολογημένη, επειδή δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος.

Υποστηρίζουν ακόμη, πως ενδεχομένως η ΕΡΤ θα ανοίξει όταν οι δύο υπουργοί αποφασίσουν για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, η ΠΟΣΠΕΡΤ μπορεί να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣΤΕ για το ότι δεν έχει εκτελεστεί η προσωρινή διαταγή του.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής.

Αργά το βράδυ της Τρίτης πάντως, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκος, δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ.

Όπως διευκρίνισε, σχόλια και διευκρινίσεις που διατυπώνονται σχετικά με την προσωρινή διαταγή, δεν προέρχονται από τον ίδιο, αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή