Συντονιστικό Δημοσιογράφων ΕΡΤ: «Όχι» σε προσωρινό μηχανισμό

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 16:31
UPD:19:25
A- A A+

Για νέο γύρο προσπαθειών από τους κυβερνητικούς παράγοντες να στελεχωθεί το ενδιάμεσο σχήμα που θα οδηγήσει «στην οριστική ταφόπλακα της ΕΡΤ», με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, κάνει λόγο το Συντονιστικό Δημοσιογράφων ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν «την προσπάθεια να στηθεί προσωρινός μηχανισμός εντός και εκτός ΕΡΤ για να εκπέμψει σήμα και πρόγραμμα, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης»

Όπως αναφέρουν, «την ώρα που το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΡΤ βρίσκονται στον αέρα, επιχειρείται ξανά η πρόσληψη εκλεκτών με αδιαφανείς διαδικασίες, μυστικά τηλεφωνήματα και εξευτελιστικές μεθοδεύσεις».

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση για το λουκέτο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση και να ανακληθούν οι απολύσεις όλων των εργαζομένων.

Σε εξέλιξη στο μεταξύ είναι αυτή την ώρα ανοικτή γενική συνέλευση στο προάυλιο της ΕΡΤ.

ΠΟΣΠΕΡΤ: Να συμμορφωθεί ο ΥΠΟΙΚ με την απόφαση του ΣτΕ

REUTERS/CIARA SUTTON

Να εφαρμόσει άμεσα στην απόφαση του ΣτΕ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ μιλώντας στο naftemporiki.gr.

Όπως είπε ο κ. Καλφαγιάννης, «η μη συμμόρφωση του Στουρνάρα με την απόφαση του ΣτΕ δικαιολογεί ό,τι έχουμε πει για αυτήν την αντιδημοκρατική κυβέρνηση».

«Καλούμε τον Στουρνάρα να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ με όλους τους εργαζομένους, όπως είπαν ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος» πρόσθεσε. Ανέφερε πως σε διαφορετική περίπτωση, η ΠΟΣΠΕΡΤ θα υποβάλει μηνύσεις.

Συνταγματολόγοι: Η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει από σήμερα

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς οι ερμηνείες που δόθηκαν μετά την ανακοίνωσή της είναι πολλές.

Όπως εξηγούν συνταγματολόγοι με δηλώσεις τους στο naftemporiki.gr, είναι προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ με την οποία παρέχεται προσωρινή δικαστική προστασία την οποία ζήτησε η ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά μόνο κατά το μέρος που αφορά στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Και προστασία του δημοσίου συμφέροντος κατά τον πρόεδρο του ΣτΕ σε αυτή την φάση, σημειώνουν οι ίδιοι, είναι να υπάρξει εκπομπή νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σήματος από ενεργές συχνότητες της ΕΡΤ και να εκπέμπουν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σήμα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, η ΕΡΤ θα έπρεπε να λειτουργεί από σήμερα κανονικά με τους παλιούς εργαζομένους, κάτι το οποίο δεν έγινε. Το νέο ραδιοτηλεοπτικό σήμα το αναθέτει επειδή έχει καταργηθεί η ΕΡΤ σε μια προσωρινή διαχείριση υπό την εποπτεία των συναρμόδιων υπουργών, του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και αυτό, όπως αναφέρουν, πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα θα έπρεπε κανονικά να λειτουργεί η ΕΡΤ με το παλιό της πρόγραμμα. Κατά τους ίδιους, αυτό δυστυχώς δεν έγινε, να λειτουργήσει δηλαδή για ένα μεταβατικό διάστημα η ΕΡΤ όπως λειτουργούσε, απλώς χωρίς να υπάρχει διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ και από κει και πέρα να πηγαίναμε σε μία καινούρια ρύθμιση που θα ήταν η σύσταση ενός νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μέχρι να ψηφιστεί ο Νόμος , για τον οποίο υπάρχει ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο.

Σε ερώτηση για το εάν η ΕΡΤ θα συνεχίσει την λειτουργία της με τους παλιούς εργαζομένους μέχρι την σύσταση του νέου φορέα, οι συνταγματολόγοι απαντούν «προφανώς ναι», καθώς δεν είναι δυνατόν τώρα ο διαχειριστής, ο όποιος διαχειριστής, να κρίνει ποιοι θα εκπέμψουν, πώς θα εκπέμψουν, ποιοι θα μείνουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή