G8 - Συρία: Συμφωνία για ειρηνευτικές συνομιλίες, καμία αναφορά στον Άσαντ

Δεν προσδιορίστηκε χρονοδιάγραμμα για την διάσκεψη της Γενεύης
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 14:33
UPD:18:33
REUTERS/POOL
A- A A+

Ενωμένοι στη θέληση για μια διεθνή διαπραγμάτευση «το συντομότερο δυνατό» η οποία θα οδηγήσει σε ειρήνευση στη Συρία «υπό μια ηγεσία η οποία θα εμπνέει εμπιστοσύνη στο συριακό λαό» θα δηλώσουν στην τελική τους κοινή διακήρυξη, μετά τη διήμερη συνεδρίαση τους ως G8, oι ηγέτες των πλέον προηγμένων βιομηχανικά εθνών του πλανήτη, μεταξύ αυτών εκείνοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η τελική διακήρυξη θα αποτελεί μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών ηγετών για το δρόμο ο οποίος θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, η οποία μπορεί να καταλήξει στην αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, αρνήθηκε να συναινέσει σε ένα κείμενο το οποίο θα παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για το πολιτικό μέλλον της Συρίας.

Στη διακήρυξη θα αναφέρεται ότι οποιοδήποτε μέρος θελήσει να λάβει μέρος στις συνομιλίες της Γενεύης θα πρέπει να συμφωνεί στην αποπομπή των μαχητών της Αλ Κάιντα από τη Συρία.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Παράλληλα, δεσμεύει πόρους ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε βοήθεια για τους σύρους πρόσφυγες και καταδικάζει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία τόσο από τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από την πλευρά των ανταρτών, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη διάκριση.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του κειμένου, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε ότι για να συνταχθεί χρειάστηκε να ξεπεραστούν «θεμελιακές διαφορές» μεταξύ συμμετεχόντων στη σύνοδο.

REUTERS
Ριάμπκοφ: Καμία αναφορά στον Άσαντ

Η Ρωσία μπλόκαρε κάθε αναφορά στην πολιτική τύχη του σύρου προέδρου στο κείμενο της τελικής διακήρυξης, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ την Τρίτη.

Η Μόσχα θεωρεί την διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για το συριακό τη μόνη διέξοδο για να δοθεί τέλος στην εμφύλια διαμάχη στη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Ριάμπκοφ, προσθέτοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος, μαζί με τους υπόλοιπους επτά ηγέτες, θα καλέσει σε επίσπευση της «Γενεύης 2».

«Μέχρι το τέλος της ημέρας, θα δείτε ένα σοβαρό και συγκροτημένο κείμενο, το οποίο δεν θα έχει αποδυναμωθεί καθόλου», δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνόδου των οκτώ ηγετών στο Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας.

Προς τον Αύγουστο η «Γενεύη 2»

Η διεθνής διάσκεψη με στόχο να τεθεί τέλος στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία μετατίθεται πιθανότατα για τον Αύγουστο, λόγω της σύγκρουσης της πλειοψηφίας των ηγετών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ό,τι αφορά τη φύση της μεταβατικής κυβέρνησης, είχε αναφέρει νωρίτερα πηγή του πρακτορείου Reuters από το εσωτερικό των συνομιλιών.

«Βρισκόμαστε σχεδόν σε μια κατάσταση επτά προς έναν σε ό,τι αφορά τη Συρία και ο κ. Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να μετακινηθεί από τις θέσεις του», ανέφερε η πηγή, δηλώνοντας ότι η πιθανότητα να διεξαχθεί η «Γενεύη 2» εντός του Ιουλίου είναι εξαιρετικά μικρή.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, παρά τις διαφωνίες τους, οι οκτώ ισχυρότεροι ηγέτες του πλανήτη φαίνεται να καταλήγουν σε μια κοινή δήλωση προθέσεων για το μέλλον της Συρίας.

REUTERS
ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν στον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών του G8 στην Βόρεια Ιρλανδία. Όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν όσον αφορά στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στη Συρία ωστόσο και οι δύο θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον πόλεμο στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη σύγκρουση.

Η δήλωση αναμένεται να μην περιλαμβάνει ακανθώδη ζητήματα και να επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη για ειρηνευτική διάσκεψη και για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία επέμειναν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ότι το καθεστώς Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, θέση την οποία η Μόσχα απορρίπτει επικαλούμενη έλλειψη επαρκών στοιχείων.

Στο κείμενο της τελικής δήλωσης, θα υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα αναφορά σε μια λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει «όλες τις κοινότητες της Συρίας», δεδομένου του εθνοθρησκευτικού χαρακτήρα τον οποίο έχει λάβει η αντιπαράθεση εντός της χώρας.

Το ζήτημα της παροχής όπλων στους αντάρτες, μετά τη σχετική απόφαση της Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, έμεινε σε μεγάλο βαθμό έξω από τη συζήτηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή