G8: «Ψυχρές» αναμένονται οι επαφές Πούτιν - Ομπάμα για τη Συρία

Σκληρές δηλώσεις Πούτιν για τους αντάρτες, ευθείες βολές Καναδά προς τη Μόσχα
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 14:59
UPD:15:23
EPA/ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL

Η συνάντηση των κ.κ. Ομπάμα και Πούτιν είναι προγραμματισμένη για τις 6.30 μ.μ. τοπική ώρα (8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος), 10 χιλιόμετρα μακριά από την βορειοιρλανδική πόλη του Ενισκίλεν.

A- A A+

Σε ψυχρό κλίμα αναμένεται εντός της Δευτέρας η διμερής συνάντηση των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει το ρώσο ομόλογό του για την ανάγκη να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ώστε ο τελευταίος να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες προγραμματίζονται για τον Ιούλιο στη Γενεύη.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Η Συρία στο επίκεντρο της συνόδου των G8

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά για την απόφαση της Δύσης, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, να προχωρήσει σε απευθείας εξοπλισμό των σύρων ανταρτών.

Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε κανίβαλους τους αντιπάλους του κ. Άσαντ, αναφερόμενος στο περιστατικό με τον αντάρτη ο οποίος εμφανιζόταν να δαγκώνει ζωτικά όργανα νεκρού σύρου στρατιώτη.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι τους οποίους θέλετε να στηρίξετε; Σε αυτούς προτίθεστε να προμηθεύσετε όπλα;», δήλωσε ο κ. Πούτιν, κατευθυνόμενος προς τον χώρο της συνόδου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προΐσταται της συνόδου, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σε ό,τι αφορά στη Συρία, κάνοντας ωστόσο λόγο και για δυνατότητα εύρεσης κοινού τόπου.

Ο καναδός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, δήλωσε ότι η Ρωσία, υποστηρίζοντας το συριακό καθεστώς, υποστηρίζει «φονιάδες», ενώ εκτίμησε ότι, σε περίπτωση που η ρωσική ηγεσία δεν αλλάξει έστω και μερικώς θέση για το συριακό, δεν πρόκειται να επιτευχθεί κοινό ανακοινωθέν των G8 για το θέμα.

REUTERS

Η συνάντηση των κ.κ. Ομπάμα και Πούτιν είναι προγραμματισμένη για τις 6.30 μ.μ. τοπική ώρα (8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος), 10 χιλιόμετρα μακριά από την βορειοιρλανδική πόλη του Ενισκίλεν.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή