Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 00:32
UPD:06:40
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (αριστερά) συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών του G8 στην Βόρεια Ιρλανδία.

A- A A+

Στη διοργάνωση μιας διμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας - ΗΠΑ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα, συμφώνησαν οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους που έγινε στο περιθώριο της G8.

«Για να ενισχυθεί η εποικοδομητική φύση των σχέσεών μας προβλέπουμε να διατηρήσουμε τακτικές επαφές στο πιο υψηλόβαθμο επίπεδο και να διοργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν όσον αφορά στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στη Συρία ωστόσο και οι δύο θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

REUTERS

«Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη», δήλωσε ο ρώσος πρέοδρος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Συμφωνούμε να προωθήσουμε την διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών και να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διοργανώσουμε τις συνομιλίες στην Γενεύη», πρόσθεσε.

YOUTUBE/WHITEHOUSE

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον πόλεμο στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη σύγκρουση.

Παράλληλα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι συγκρατημένα αισιόδοξες όσον αφορά στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν μετά την εκλογή του νέου προέδρου Χασάν Ροχανί.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα είναι δυνατό να οδηγηθεί σε πρόοδο ο διάλογος με την άνοδο στην εξουσία στην Τεχεράνη του Ροχανί, ο οποίος υποστηρίζεται από τους μεταρρυθμιστές.

Ανακοίνωσαν ακόμη ότι σκοπεύουν να υπογράψουν μία συμφωνία για τη διασφάλιση και την καταστροφή πυρηνικού υλικού με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, επεκτείνοντας έτσι τη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1992 και έληξε τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή