Μία υψηλής τεχνολογίας κάσκα με augmented reality δυνατότητες αναπτύσσει η ρωσική LiveMap, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε συσκευές τύπου Google Glass.
Η εταιρεία απευθύνεται στο Indiegogo για χρηματοδότηση μέσω crowdfunding, και φιλοδοξεί να παρέχει στους μοτοσικλετιστές δυνατότητες που θα περίμενε να δει κανείς στις κάσκες των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας. Το όλο πρόγραμμα έχει λάβει ήδη την οικονομική υποστήριξη του ρωσικού υπουργείου Επιστημών και άλλων φορέων, αλλά η LiveMap επιδιώκει επιπλέον κεφάλαια.
YOUTUBE/LIVEMAPNAVIGATION
Ο μοτοσικλετιστής θα μπορεί να βλέπει στην καλύπτρα- στο κέντρο του οπτικού του πεδίου- μία διάφανη εικόνα με τα επιθυμητά στοιχεία. Η κάσκα, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα GPS, θα φέρει το δικό της λειτουργικό (ειδική έκδοση του Android), που θα απαγορεύει τη θέαση βίντεο ή το παίξιμο παιχνιδιών, και θα διαθέτει δύο μπαταρίες 3000-mAh, ένα μικρόφωνο για φωνητικό έλεγχο και μία ψηφιακή πυξίδα- ενώ θα υπάρχει και η επιλογή «βοήθεια», για την ενημέρωση των τοπικών αρχών σε περίπτωση κάποιου προβλήματος.
Επίσης, υπάρχει ενσωματωμένο γυροσκόπιο, για να προσαρμόζεται η εικόνα στις κινήσεις του κεφαλιού του χρήστη. Ο φωνητικός έλεγχος και οι αναζητήσεις σημείων ενδιαφέροντος θα παρέχονται από τη Nuance, που έχει εργαστεί πάνω στο Siri, ενώ το λογισμικό χαρτών θα είναι της Navteq. Επίσης, θα τηρούνται όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας ενός κράνους.
Ο μοτοσικλετιστής θα μπορεί να βλέπει στην καλύπτρα- στο κέντρο του οπτικού του πεδίου- μία διάφανη εικόνα με τα επιθυμητά στοιχεία.
Η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το κράνος τον Αύγουστο του 2014, στην τιμή των 1.500 δολαρίων για όσους έχουν προβεί σε αγορές από τον Ιούνιο, και στις 2.000 για όσους το αγοράσουν μετά. Στόχος της LiveMap είναι η συγκέντρωση 150.000 δολαρίων.
Από πλευράς της, η αμερικανική Heapsylon πήγε τις wearable ηλεκτρονικές συσκευές ένα…βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας τις «έξυπνες» κάλτσες της, Sensoria, που απευθύνονται στους φίλους της γυμναστικής. Το ύφασμά τους είναι εξοπλισμένο με μικρούς αισθητήρες πίεσης (e-textile), που μεταδίδουν τα δεδομένα τους σε μία μικρή συσκευή στον αστράγαλο, η οποία με τη σειρά της τα μεταδίδει μέσω Bluetooth στο smartphone του χρήστη.
Εκεί, το σύστημα τα χρησιμοποιεί για να παρέχει χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά την άσκηση, όπως για παράδειγμα το βέλτιστο δυνατόν μήκος διασκελισμού κατά το τρέξιμο, ή την ενημέρωση σχετικά με πιθανούς κινδύνους τραυματισμών εάν η τεχνική που χρησιμοποιεί ο αθλούμενος είναι λάθος. Το σύστημα ενημερώνει τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο.