Ένα νέο εργαλείο- βιοαισθητήρας, που παρέχει στο χρήστη του τις δυνατότητες ενός υψηλής τεχνολογίας εργαστηρίου θα βρει σύντομα το δρόμο του στα χέρια επιστημονικών ερευνητών, αλλά και εργαζομένων σε νοσοκομεία, κέντρα διαχείρισης αποβλήτων, στρατόπεδα προσφύγων και γενικότερα χώρους όπου χρειάζεται ένα εύχρηστο εργαλείο δοκιμών βιολογικού υλικού και αίματος.
Πρόκειται για μία συσκευή- «θήκη» στην οποία συνδέεται το iPhone, η οποία αναπτύχθηκε από ερευνητές του University of Illinois Urbana-Champaign. Η «θήκη» συνοδεύεται από μία εφαρμογή, και, αν και έχει εξαρτήματα αξίας 200 δολαρίων, έχει επιδόσεις αντίστοιχες ενός φασματοφωτόμετρου αξίας 50.000 δολαρίων. Η κάμερα του iPhone είναι ευθυγραμμισμένη με μία σειρά φακών. Στην «καρδιά» της συσκευής βρίσκεται ένα μικροσκόπιο slide, καλυμμένο με ειδικό υλικό, που αντανακλά ένα μήκος κύματος του φωτός, επιτρέποντας στο υπόλοιπο φάσμα να «περνά».
Ο χρήστης χρησιμοποιεί την εφαρμογή για την «αναγνώριση» βιολογικού υλικού, ανάλογα με το χρώμα το οποίο προκύπτει, καθώς και την ποσότητα (λ.χ, μίας πρωτεΐνης) που περιέχεται σε ένα δείγμα. Ο χρόνος που αποτελείται για την διενέργεια του συνόλου των τεστ είναι μόλις λίγα λεπτά, και η εφαρμογή κατευθύνει τον χρήστη βήμα- βήμα κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολλές δοκιμές και αναλύσεις, για παράδειγμα, αίματος, θα μπορούν να γίνονται επί τόπου, χωρίς να απαιτείται αποστολή δειγμάτων στο εργαστήριο.
Η συσκευή αυτή- που θυμίζει λίγο το «ιατρικό tricorder» του Star Trek- αναμένεται πως θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω περιορισμένων πόρων και εργαστηρίων. Επίσης, σε συνδυασμό με το GPS του iPhone, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τον εντοπισμό και την ανίχνευση μόλυνσης υδροφόρου ορίζοντα και την εξάπλωση παθογόνων οργανισμών ή μολύνσεων στην αλυσίδα επεξεργασίας και διανομής ειδών διατροφής, σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Επί της παρούσης, η ομάδα του πανεπιστημίου εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη αντίστοιχου συνδυασμού (θήκη- εφαρμογή) και για συσκευές με Android, ενώ υπάρχει χρηματοδότηση από το National Science Foundation για την επέκταση των δυνατών βιολογικών τεστ.
Πέρα από μικροβιολογικό εργαστήριο, ένα smartphone μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο συνεργείου: χάρη σε εφαρμογή 3D-tracking της Inglobe Technologies, ένα τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση βλαβών σε κινητήρες αυτοκινήτου.
Σε demo που παρουσιάστηκε από την εταιρεία, η εν λόγω augmented reality εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να «πλοηγηθεί» στο εσωτερικό του κινητήρα του αυτοκινήτου του, υποδεικνύοντας μέσω εικονιδίων τι ακριβώς είναι το κάθε εξάρτημα και δίνοντας οδηγίες για δραστηριότητες συντήρησης, όπως άλλαγμα λαδιών κ.α.