Νέα πειραματική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 10:33
UPD:10:33
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ένα φάρμακο που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο στον πνεύμονα που βρίσκεται σε τελικό στάδιο και έχει επιδεινωθεί μετά την αρχική θεραπεία, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα ανακάλυψαν ότι μια ουσία μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης HSP90, η οποία βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν, αλλά παράλληλα και την «οδό» που χρησιμοποιούν πολλές πρωτεΐνες που παρουσιάζουν παρόμοια δράση.

Η νέα θεραπεία βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα κατά 67%.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά έπειτα από διάστημα πολλών ετών που μια ουσία κρίνεται ασφαλής και αποτελεσματική για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών συμμετείχαν 252 ασθενείς που έπασχαν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που βρισκόταν σε τελικό στάδιο και είχαν προσδόκιμο ζωής έξι μηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη νέα θεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία έζησαν 10,7 μήνες, ενώ όσοι ακολούθησαν μόνο την κλασική χημειοθεραπεία έζησαν μόλις 6,4 μήνες.

YOUTUBE/ONCLIVETV

Ο δρ. Σουρές Ραμαλινγκάμ του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα μιλάει για την έρευνα

 Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αν τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, η νέα θεραπεία θα είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες που επιτυγχάνει αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή