Σε αναζήτηση συμβιβασμού

Κρίσιμη σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 19:16
UPD:18/06/2013 11:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου, για την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με θέμα τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο που έχει προκύψει με αιχμή το θέμα της ΕΡΤ. Στο Μαξίμου μετέβη και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη.

Όπως μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση εννέα σημείων για την ΕΡΤ. Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται η σύσταση μια διοικούσας, διακομματικής επιτροπής για τη συγκρότηση νέου προγράμματος και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού ώστε να λειτουργήσει προσωρινά η ΕΡΤ. Επίσης, προτείνεται να αναζητηθεί σύμβουλος για την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να οριστεί υφυπουργός με μόνη αρμοδιότητα την ανασυγκρότηση. Τέλος ο κ. Σαμαράς στην πρότασή του αναφέρεται σε ανασχηματισμό μετά το συνέδριο της ΝΔ και κατόπιν σε επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών κομμάτων και συζήτηση για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Σε ομιλίες του το Σαββατοκύριακο, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να μπει σε διλήμματα εκλογών, συνδέοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πιθανή διακοπή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απόψε η κρίσιμη σύσκεψη των τριών

Προσπάθεια να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές θα καταβληθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ στις 7:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν σε διλήμματα εκλογών. Ας μη κουράζονται. Δεν πρόκειται να μας εγκλωβίσουν σε τέτοια διλήμματα», δήλωσε από το Ναύπλιο και ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κλείσει προσωρινά την ΕΡΤ και στην θέση της να δημιουργήσει έναν μικρότερο και αποτελεσματικότερο φορέα.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από τη μία δηλώνουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, από την άλλη όμως επιμένουν στο αίτημά τους για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και προώθηση των όποιων αλλαγών «εν κινήσει».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ζητούμενο από τη σημερινή σύσκεψη είναι «να μη μπει η χώρα σε περιπέτειες», διαμηνύοντας πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν κάνει ούτε βήμα πίσω» σε θέματα σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την ΕΡΤ

Εργαζόμενοι και πολίτες εξακολουθούν να κατακλύζουν το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής διαμαρτυρόμενοι για την αιφνίδια αναστολή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία της DIGEA στο Μαρούσι.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά η χώρα δεν τις χρειάζεται. Πρέπει ο πρωθυπουργός να καταλάβει ότι πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας που να μη βάζει τη χώρα σε κίνδυνο. Μην παίζουμε με τη χώρα. Το έκαναν 2,5 χρόνια με τις φθηνές αντιμνημονιακές ρητορείες, μη το ξαναθυμηθούμε», παρατήρησε.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «ψευδές» το δίλημμα «εκσυγχρονισμός ή δημοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Βενιζέλος «δεν έχει ρίξει ποτέ καμία κυβέρνηση». Αντιθέτως, όπως είπε, η ΝΔ ήταν «το αντιμνημονιακό κόμμα που επί δύο χρόνια φρέναρε όλες τις μεταρρυθμίσεις στον τόπο».

«Εμείς θέλουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ, στον δημόσιο τομέα, όπως θέλει και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ουδείς υποστηρίζει ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν σε ακινησία», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό πρέπει να γίνει «με ζωντανό το σήμα της ΕΡΤ», με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και «όχι με αυτές τις τσαπατσουλιές».

Από την πλευρά του σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, επανέλαβε ότι το κόμμα του υποστηρίζει ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, σημειώνοντας πάντως πως αν τελικά οδηγηθούμε σε κάλπες «την ευθύνη θα την έχει η ΝΔ». 

Ερωτηθείς για τη θέση που θα διατυπώσει ο κ. Κουβέλης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «η όποια συζήτηση για τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοικτή», προσθέτοντας ότι «δεν βοηθάνε καθόλου ‘οι κινήσεις που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα’», που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά».

Αλ. Τσίπρας: Τελειώσατε κ. Σαμαρά

Το βράδυ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. «Απόψε τελειώνουμε με την κυβέρνηση της καταστροφής» είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

Με αφορμή το ζήτημα που έχει ανακύψει με την ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας κλιμάκωσε την επίθεσή του στον Πρωθυπουργό: «Αυτό είναι η κοινή πεποίθηση, το τελεσίδικο μήνυμα από τον αγώνα της ΕΡΤ και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που σαρώνει όλη την Ελλάδα. Τελειώσατε κ. Σαμαρά, γιατί έχετε εκθέσει τη χώρα διεθνώς. Σε αυτή τη βίαιη ενέργεια, στο κλείσιμο της ΕΡΤ, στην προσπάθεια για επιβολή του σκότους στις ζωές των ανθρώπων είστε απελπιστικά μόνος, αλλά όχι εντελώς μόνος ... Όλοι ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στο σκοτάδι. Ένας μόνο σύμμαχος σας έμεινε κ. Σαμαρά. Η Χρυσή Αυγή. Μόνο οι νεοναζί συμφωνούν με τα αίσχη σας».

Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ καταγγέλλοντας «καταστρατήγηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας» με την απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, «η πρόσφατη απαράδεκτη και κυνική απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στο κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με συνοπτικές διαδικασίες, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, επιχειρεί την εξαΰλωση ενός δημόσιου αγαθού, προσβάλλει το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών, υποβαθμίζει και απομονώνει τις ακριτικές περιοχές και τους απόδημους Έλληνες».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Το «μαύρο» στην ΕΡΤ «μαύρισε» τον κ. Σαμαρά

«Το "μαύρο" στην ΕΡΤ "μαύρισε" τον κ. Σαμαρά και μετέτρεψε το success story σε succert story του αυταρχισμού, της λογοκρισίας, της μνημονιακής προπαγάνδας, της φτώχειας και των απολύσεων. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε και αν πράξει ο κ. Σαμαράς στο μέλλον», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε για τον Πρωθυπουργό και τις εξελίξεις με την ΕΡΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Χρυσή Αυγή: Ας τολμήσουν να κάνουν εκλογές

«Ας τολμήσουν να κάνουν εκλογές και τότε ο λαός θα ρίξει στον Καιάδα το προδοτικό πολιτικό κατεστημένο», σχολίασε η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας πως οι κυβερνητικοί εταίροι δεν συγκινήθηκαν από τους δύο εκατομμύρια ανέργους και τους τρεις χιλιάδες αυτόχειρες, αλλά από την ΕΡΤ.

«Αν ο Σαμαράς θέλει περικοπές, ας κόψει τους παχυλούς μισθούς των βουλευτών και τα εκατομμύρια που αρπάζουν τα κόμματα και τα golden-boys του Δημοσίου», επαναλαμβάνει η Χρυσή Αυγή.

ΚΚΕ: Όχι στις συνταγές των κομμάτων του νέου διπολισμού

NAFTEMPORIKI.GR/ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Όχι στις συνταγές που προτείνουν τα κόμματα «του νέου διπολισμού» είτε με πυρήνα τη ΝΔ είτε το ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Όπως είπε ο Κουτσούμπας η διέξοδος βρίσκεται στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη λαϊκή συμμαχία, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, πρόσθεσε καλώντας τον λαό «να γυρίσει την πλάτη στα τερτίπια στις επιδιώξεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που μοναδικό σκοπό έχουν να καθίσουν στο σβέρκο του λαού για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των μονοπωλίων και της ΕΕ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή