Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα ξαναμπαίνει μπροστά

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 11:34
UPD:16:47
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Συγκρίνετε τι ήμαστε πριν ένα χρόνο, πού είμαστε σήμερα και πού θα είμαστε σε έξι μήνες από τώρα όταν θα αναλαμβάνουμε την προεδρία της Ε.Ε.», τόνισε ο πρωθυπουργός.

A- A A+

Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ευχαρίστησε για τη στήριξή του, χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό φίλο» της χώρας και «δικό μας άνθρωπο».

«Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά τίποτα δεν θυμίζει την Ελλάδα όπως ήταν πριν ένα χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συγκρίνετε τι ήμαστε πριν ένα χρόνο, πού είμαστε σήμερα και πού θα είμαστε σε έξι μήνες από τώρα όταν θα αναλαμβάνουμε την προεδρία της Ε.Ε.», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

ΝΕΤ

Όπως είπε, σε αυτήν τη μεγάλη αντιστροφή του κλίματος για την Ελλάδα συνέβαλαν πρωτίστως οι θυσίες του ελληνικού λαού, η μεθοδική δουλειά της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και η στήριξη σε δύσκολες ώρες από πραγματικούς φίλους, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα ξαναμπαίνει μπροστά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε, αναφερόμενος στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας το α΄εξάμηνο του 2014.

ΕΡΤ
Δηλώσεις Α. Σαμαρά - Ζ.Κ. Γιούνκερ

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του λουξεμβούργιου ομολόγου του Ζ.Κ. Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου έγινε συζήτηση για την πρόοδο της χώρας και τις προοπτικές της, για την αποκατάσταση της εξωτερικής αξιοπιστίας της, αλλά και της εσωτερικής σταθερότητας.

Έγινε, πρόσθεσε, πλήρης επισκόπηση όλων των στοιχείων που επιβεβαιώνουν τη θετική εξέλιξη της πορείας της Ελλάδας και αναφέρθηκε στην υποχώρηση των  spreads στο ένα τρίτο από το επίπεδο στο οποίο ήταν πριν από ένα χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη στον ομόλογό του τη σημασία μιας κοινής συνολικής πολιτικής για την ενέργεια, ιδιαίτερα στον μεσογειακό χώρο, και για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

«Τα λάθη σήμερα διορθώνονται»

Ερωτηθείς για την κόντρα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι τα σφάλματα του α' μνημονίου τα επεσήμανε πρώτος.

«Αυτό δεν σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι τώρα που η κατάσταση αλλάζει θα γυρίσουμε πίσω και θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το χθες και όχι με το αύριο».

Όπως είπε, τα λάθη τα οποία είχαν επισημανθεί σήμερα διορθώνονται και η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την κρίση.

«Τώρα που βλέπουμε φως μπροστά μας δεν θα επιτρέψω να ξαναγυρίσουμε στα σκοτάδια που αφήνουμε πίσω μας», συνέχισε.

Ποτέ δεν πίστεψα ότι η διαδρομή της τρόικας για την Ελλάδα ήταν αλάνθαστη, παρατήρησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει την ομολογία λάθους του ΔΝΤ. Παρά τα λάθη, ωστόσο, συμπλήρωσε, το βασικό αποτέλεσμα επετεύχθη.

«Η ανεργία στο επίκεντρο των προσπαθειών»

Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι επέστρεψε στην Ελλάδα για να διαπιστώσει το εύρος της προόδου που έχει επιτευχθεί σε μία περίοδο, όπως είπε, σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους

Το 2012 μιλούσαν ανοικτά για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σήμερα όμως, επανέλαβε, κανείς πια δεν μιλά για Grexit.

Χάρη στις επίπονες προσπάθειες και το συνεχές θάρρος που επέδειξε ο λαός μπορούμε πλέον να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και τηι βελτίωση  των συνθηκών ζωής των Ελλήνων, εκτίμησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μίλησε για βελτίωση της παραγωγικότητας, των οικονομικών δεικτών, ενώ αναφέρθηκε και στις «τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές» που είναι σε εξέλιξη στη χώρα.

Ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε πάντως ότι η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένουν προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας και ειδικά των νέων.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, είπε, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ζήτησε το μεγαλύτερο μέρος των μέσων και των πόρων που διατεθούν από την Ε.Ε., να διοχετευθεί στην Ελλάδα.

ΝΕΤ
Διάλογος Κ. Παπούλια - Ζ.Κ. Γιούνκερ

Ο διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζ.Κ. Γιούνκερ.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνειδητά ψεύδη ή αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας

«Ποτέ άλλοτε τα λόγια του Πρωθυπουργού δεν ήταν τόσο μακριά από την πραγματικότητα», παρατηρεί ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης με αφόρμή τις σημερινές δηλώσεις του για την πορεία της Ελλάδας.

«Τελικώς είναι τα συνειδητά ψεύδη ή η αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας που κάνουν τον Πρωθυπουργό να μην ομολογεί την διάψευση του "success story";», διερωτάται ο κ. Σκουρλέτης, συμπληρώνοντας: «Γιατί τι άλλο είναι από μια ακόμη παταγώδη αποτυχία της στρατηγικής Σαμαρά το χθεσινό φιάσκο με τη ΔΕΠΑ, η παραπομπή στο απροσδιόριστο μέλλον της "πιλοτικής" εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ, η νέα μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και η πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα, παρά τις λογιστικές αλχημείες και την εσωτερική στάση πληρωμών;».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, αντί ο κ. Σαμαράς να θέσει το θέμα της «λάθος» στρατηγικής στον κ. Γιουνκέρ, μίλησε για "Κασσάνδρες" που διαψεύστηκαν.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτιμά πως «τέτοιου είδους αναφορές είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, ενώ, αντιθέτως, στις διεθνείς επαφές ο λόγος της απόλυτης υποταγής είναι κανόνας για τον "αναμάρτητο" Πρωθυπουργό».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Μονότονη επανάληψη του δήθεν success story

«Ο κ. Σαμαράς αντί να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά την παρουσία στη χώρα μας του κ. Γιούνκερ, ο οποίος ομολόγησε ότι η τρόικα ευθύνεται για τα σφάλματα του μνημονίου, επανέλαβε μονότονα το δήθεν success story εμμένοντας στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές», σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Χρυσή Αυγή: Συνάντηση - θέατρο

Θέατρο χαρακτήρισε η Χρυσή Αυγή τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. «Όσο και να εγκωμιάζουν τον Σαμαρά αποτυχημένοι ευρωπαίοι παράγοντες κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας δεν πρόκειται να λυθεί. Η ανεργία των νέων, η διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής, η εγκληματικότητα και η λαθρομετανάστευση θα αντιμετωπιστούν μόνο από μία εθνική κυβέρνηση, που θα θέσει το συμφέρον των Ελλήνων πάνω από τα κέρδη των τοκογλύφων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή