«Διαπραγματευτικό χαρτί» η ομολογία για το «λάθος»

Κυριακή, 09 Ιουνίου 2013 09:10
UPD:10:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

«Διαπραγματευτικό χαρτί» θεωρούν στην κυβέρνηση την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών μετά το mea culpa του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. 

Η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, χωρίς ωστόσο, όπως επεσήμανε, αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

«Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία», δηλώνει ο υπουργός στο Βήμα της Κυριακής, σε μια προσπάθεια να κρατήσει αποστάσεις από την κόντρα ΔΝΤ - Βρυξελλών.

Η συζήτηση των τελευταίων ημερών στις τάξεις της τρόικας αποδεικνύει «πόσο ανθεκτική και επίμονη είναι η μονοδιάστατη συντηρητική σκέψη στην Ευρώπη, πόσο δύσκολο είναι ν’ αναγνωριστούν λάθη, πόσο εύκολο είναι να εμμένει κανείς σε ορισμένες αντιλήψεις», σημείωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας είναι ακόμα ανοικτή.

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα και δεν πρέπει και δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου σε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη- Προϋπόθεση εξόδου από την κρίση» στο  Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης

«Εφ' όσον λοιπόν η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, αυτό που για μας έχει σημασία είναι να αντλήσουμε τα ισχυρότερα και σοβαρότερα επιχειρήματα προκειμένου να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι η Ελλάδα και δεν πρέπει και δε μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα, που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος σε ομιλία του χθες στη Θεσσαλονίκη και στόχος στην ανοιχτή αυτή διαπραγμάτευση, πρόσθεσε, είναι να τους πείσουμε να μείνουν πιστοί στην «ανειλημμένη δέσμευσή τους» να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους με ένα νέο κούρεμα.

Αλλά και ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, θεωρεί την έκθεση του ΔΝΤ διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση.

«Από τη στιγμή που οι δανειστές μας παραδέχονται -για δικούς τους λόγους- το λάθος τους, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνου διορθώσεις», δηλώνει στη Realnews και στο πλαίσιο αυτό ζητεί μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μην επιβληθεί κανένα πρόσθετο μέτρο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση τονίζει πως εν όψει και των ευρωεκλογών, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συμμαχίες και προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή