Ερντογάν: «Τρομοκρατικές ομάδες ποδηγετούν τους διαδηλωτές»

Επιμένει στην αναμόρφωση της πλατείας Ταξίμ
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 16:02
UPD:21:09
Reuters/ZOUBEIR SOUISSI

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στην Τύνιδα.

A- A A+

Για «τρομοκρατικές ομάδες», μεταξύ αυτών και για εκείνη η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, οι οποίες «ποδηγετούν τα πλήθη» στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη γειτονική χώρα έκανε λόγο την Πέμπτη, από την Τύνιδα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επτά αλλοδαποί έχουν συλληφθεί ανάμεσα στους διαδηλωτές, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εάν πεις: θα οργανώσω μια συγκέντρωση για να κάψω και να καταστρέψω, αυτό δεν πρόκειται να σου το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Εξέφρασε παράλληλα την επιμονή του στα αμφιλεγόμενα σχέδια αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

REUTERS

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες του Μαγκρέμπ, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι θα προχωρήσει με την αποψίλωση ενός μικρού πάρκου στην κεντρική Κωνσταντινούπολη, παρά τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ανάπλασης.

Αναφέρθηκε επίσης εμμέσως στα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χθες στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε χθες ο κ. Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών που να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους διαμαρτυρόμενους ότι «δεν μπορούν να διαδηλώνουν όπου θέλουν» και τόνισε: «Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας».

Αναφερόμενος στην περίοδο κατά την οποία το κόμμα του αντιμετώπιζε το φάσμα της παρανομίας, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε: «Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή