Τουρκία: Αποπομπή της αστυνομικής ηγεσίας ζητούν ακτιβιστές

Πλατφόρμα αιτημάτων παραδόθηκε στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 14:31
UPD:21:17
REUTERS/OSMAN ORSAL

Αστυνομικός ρίχνει δακρυγόνο σε γυναίκα που συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

A- A A+

Ακτιβιστές οι οποίοι συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ζήτησαν την Τετάρτη την αποπομπή της αστυνομικής ηγεσίας στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες πόλεις λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισαν της μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων ημερών.

Εμφανίστηκαν παράλληλα απορριπτικοί προς τη συγγνώμη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, σημειώνοντας ότι τα σχόλιά του «θυμίζουν χώρα η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο».

Ομάδα η οποία ονομάζεται Πλατφόρμα Αλληλεγγύης της Ταξίμ δήλωσε ότι ήδη έχει παραδώσει στον κ. Αρίντς κατάλογο αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Αντλίες νερού και δακρυγόνα στην Άγκυρα

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων και χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών οι οποίοι μετέχουν σε ευρεία αντικυβερνητική κινητοποίηση την Τετάρτη το βράδυ στην Άγκυρα.

Χιλιάδες πολίτες μαζί με συνδικαλιστές έχουν κατακλύσει την πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου διαδηλώνουν με αίτημα την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και τρίτος νεκρός;

Στους τρεις ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών τούρκων διαδηλωτών, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακτιβιστής ο οποίος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Άγκυρα.

Ο θάνατος του διαδηλωτή γνωστοποιήθηκε από εκπρόσωπο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στην τουρκική πρωτεύουσα, μετά από συνάντηση με τον κ. Αρίντς.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο θανών είχε διαγνωσθεί, μετά τον τραυματισμό του, εγκεφαλικά νεκρός.

Συλλήψεις χρηστών του Twitter

Εξάλλου, περίπου 25 χρήστες του Twitter συνελήφθησαν με κατηγορίες ότι υποκίνησαν διαδηλώσεις και διέδωσαν προπαγάνδα, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Εννέα από τους συλληφθέντες κρατούνται στη Σμύρνη. Παραμένει ασαφές ποια σχόλιά τους στον ιστότοπο προκάλεσαν τις συλλήψεις.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν το Twitter για να οργανώσουν διαδηλώσεις και να καλέσουν τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

«Αν αυτό είναι έγκλημα, τότε το διαπράξαμε όλοι», δήλωσε ο Αλί Ενγκίν, ένας τοπικός εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στη Σμύρνη, αφού επισκέφθηκε την αστυνομία για να πάρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συλλήψεις.

Ένα άλλο μέλος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν είδε τίποτε ιδιαίτερα μεμπτό στις καταχωρίσεις στο Twitter.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τη σύλληψη και άλλων προσώπων που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις.

Αναστολή μετάδοσης τηλεπαιχνιδιού

Στο μεταξύ, η Hurriyet αναφέρει σήμερα πως το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg HT ανέστειλε χθες Τρίτη τη μετάδοση ενός τηλεπαιχνιδιού αφού ο παρουσιαστής του είχε κάνει την προηγουμένη στους παίκτες ερωτήσεις σχετικά με το κίνημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης που συγκλονίζει εδώ και έξι ημέρες την Τουρκία.

«Αντιασφυξιογόνα μάσκα», «αστυνομία», «βία», «σύλληψη», «λαός», «λογοκρισία», «ειρηνισμός» ήταν οι λέξεις τις οποίες έπρεπε να μαντέψουν τη Δευτέρα, αφού άκουγαν τον ορισμό τους, οι συμμετέχοντες στο «Λογοπαίγνιο», μια ζωντανή εκπομπή η οποία μεταδίδεται καθημερινά από το Bloomberg HT.

Την επομένη αυτής της εκπομπής με την επίμαχη θεματική, η μετάδοση του προγράμματος διακόπηκε χωρίς εξήγηση από τους υπεύθυνους του δικτύου, αναφέρει η εφημερίδα στην διαδικτυακή της έκδοση.

«Η κατάσταση είναι λίγο συγκεχυμένη αυτή τη στιγμή. Απλώς μου ζήτησαν χθες να μην κάνω εκπομπή και η ώρα μου δόθηκε σε ένα άλλο πρόγραμμα», δήλωσε ο Ιχσάν Βαρόλ, ο παρουσιαστής του «Λογοπαίγνιου».

«Δε θέλουμε έναν υποταγμένο Τύπο»

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικρίνονται έντονα από τους διαδηλωτές, οι οποίοι εκτιμούν πως η κάλυψη εκ μέρους τους των διαμαρτυριών εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της καταστολής τους από την αστυνομία ήταν μεροληπτική υπέρ των αρχών.

Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη με το σύνθημα «δεν θέλουμε έναν υποταγμένο Τύπο» μπροστά από τα γραφεία του ομίλου μέσων ενημέρωσης Dogus Holding, στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων το δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης NTV.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή