Συρία: Ανακατάληψη συνοριακού περάσματος στο Γκολάν από το στρατό

Είχε καταληφθεί από τους αντάρτες νωρίτερα το πρωί
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 15:04
UPD:17:10
REUTERS/BAZ RATNER

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα φόβους ότι ο συριακός εμφύλιος μπορεί να φθάσει στα σύνορα του Ισραήλ και ότι τα υψώματα του Γκολάν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του εβραϊκού κράτους.

A- A A+

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε βασικό συνοριακό φυλάκιο επιτηρούμενο από τον ΟΗΕ στην Κουνέιτρα, στα υψώματα του Γκολάν, το οποίο είχε καταληφθεί νωρίτερα από δυνάμεις των ανταρτών, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δίκτυο BBC.

REUTERS

Στην αντεπίθεση του συριακού στρατού, χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, σε απόσταση αναπνοής από τα εδάφη τα οποία έχει καταλάβει από το 1967 το Ισραήλ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η μάχη έρχεται μία ημέρα αφού οι σύροι στρατιώτες, με τη βοήθεια μαχητών της λιβανικής σιιτικής Χεζμπολάχ, ανακατέλαβαν τη στρατηγική πόλη Κουσέιρ, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, μετά από πολιορκία τριών εβδομάδων.

Την Πέμπτη το πρωί, αντάρτες είχαν καταλάβει το πέρασμα το οποίο βρίσκεται κοντά στην παλιά πόλη της Κουνέιτρα.

REUTERS

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, μετά την ανακατάληψη του φυλακίου, λίγες ώρες αργότερα, από τις δυνάμεις του στρατού, η κατάσταση στην περιοχή μοιάζει σχετικά ήρεμη.

Η επιχείρηση του κυβερνητικού στρατού της Συρίας παραβίασε τεχνικές λεπτομέρειες της εκεχειρίας με το Ισραήλ, ωστόσο το Τελ Αβίβ δεν προτίθεται να αναμειχθεί στην υπόθεση.

Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών η οποία επιτηρεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη παρακολουθεί στενά τις επιχειρήσεις.

Οι αυστριακοί κυανόκρανοι υποχώρησαν από την περιοχή χωρίς προβλήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αυστριακού υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχης Μάικλ Μπάουερ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα φόβους ότι ο συριακός εμφύλιος μπορεί να φθάσει στα σύνορα του Ισραήλ και ότι τα υψώματα του Γκολάν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του εβραϊκού κράτους, από ισλαμιστές εξτρεμιστές οι οποίοι πολεμούν στις τάξεις της αντιπολίτευσης.

Επιείκεια υπόσχεται ο στρατός στο Κουσέιρ

Μετά από εβδομάδες σκληρών μαχών, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Κουσέιρ από τους ενόπλους της συριακής αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός στρατός καλεί τους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν στις οικίες τους και σημειώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας θα είναι «επιεικείς» με όσους από το στρατόπεδο των ανταρτών παραδοθούν στις αρχές.

Το Κουσέιρ αποτελούσε σημαντική δίοδο ανεφοδιασμού για τις στρατιωτικές δυνάμεις των σύρων ανταρτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή