Για «στρατηγική απάντηση» στις επιθέσεις του Ισραήλ έκανε λόγο ο Άσαντ

Πρόσθεσε ότι το είδος της απάντησης εξαρτάται και από τη χρονική συγκυρία
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 18:47
UPD:22:32
EPA/SANA HANDOUT

Ο σύρος πρόεδρος έκανε λόγο για «λαϊκό ενθουσιασμό» τον οποίο έχει προκαλέσει στη Συρία η προοπτική να ανοίξει εκ νέου το «μέτωπο αντίστασης» στα υψώματα του Γκολάν κατά του εβραϊκού κράτους.

A- A A+

Για «στρατηγική απάντηση» στις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ έκανε λόγο, μιλώντας στο λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Έχουμε τονίσει προς όλους ότι θα απαντήσουμε σε κάθε είδους επίθεση με τα ίδια μέσα, με μια επίθεση ανάλογου τύπου», τόνισε ο κ. Άσαντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η απάντηση «εξαρτάται από τις περιστάσεις και τη χρονική στιγμή» της όποιας επίθεσης.

REUTERS

Ο σύρος πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για «λαϊκό ενθουσιασμό» τον οποίο έχει προκαλέσει στη Συρία η προοπτική να ανοίξει εκ νέου το «μέτωπο αντίστασης» στα υψώματα του Γκολάν κατά του εβραϊκού κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατέχει συριακό έδαφος στην περιοχή από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Παράλληλα, ο κ. Άσαντ σημείωσε ότι οποιαδήποτε λύση προκριθεί από μια ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια με δημοψήφισμα από το λαό της Συρίας.

Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά όπλα, ο πρόεδρος της Συρίας περιoρίστηκε να αναφέρει ότι τα ρωσικά συμβόλαια παράδοσης οπλικών συστημάτων προς τη Δαμασκό εκτελούνται κανονικά μέχρι και σήμερα, χωρίς ωστόσο να κάνει ειδική αναφορά στο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η συνέντευξη Άσαντ μεταδόθηκε από το λιβανικό δίκτυο, το οποίο συνδέεται με την σιιτική λιβανική Χεζμπολάχ την Πέμπτη το βράδυ.

REUTERS
Στις 5 Ιουνίου η ρωσοαμερικανική συνάντηση για τη «Γενεύη 2»

Συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, στις 5 Ιουνίου για να συζητηθούν μέθοδοι ώστε να προσέλθουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές του συριακού εμφυλίου στο τραπέζι μιας ειρηνευτικής συνόδου, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα έναν αξιωματούχο της ρωσικής διπλωματίας, τον οποίο δεν κατονόμασαν.

Την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι παρόντες στη συνάντηση θα είναι η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικά θέματα Ουέντι Σέρμαν και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, από ρωσικής πλευράς θα συμμετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχαν δηλώσει την 7η Μαΐου ότι θα καταβάλουν προσπάθεια να υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και των ανταρτών το συντομότερο, ώστε να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση στη χώρα, η οποία διαρκεί 26 μήνες.

 Δεν έχει οριστεί η ημερομηνία για τη σύνοδο αυτή, η οποία έχει αποκληθεί «Γενεύη 2».

Ο κ. Λαβρόφ κατηγορεί τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να υποσκάψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, αφού χθες η συμμαχία διεμήνυσε πως θα λάμβανε μέρος στη σύνοδο μόνον εάν σε αυτήν οριζόταν ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει να γίνει η συνάντηση την 5η Ιουνίου στη Γενεύη κατά τις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας τον οποίο επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Εισβολή του Ιράν και της Χεζμπολάχ»

Η πιθανότητα συμμετοχής της συριακής αντιπολίτευσης στη «Γενεύη 2» μοιάζει πλέον ακόμη πιο απίθανη, καθώς ο συνασπισμός διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε καμιά διεθνή διάσκεψη ή κάποια άλλη προσπάθεια αυτού του είδους ενόσω οι παραστρατιωτικοί του Ιράν και της Χεζμπολάχ έχουν εισβάλλει στη Συρία, όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του, Ζορζ Σάμπρα.

«Οι ζωές των Σύρων είναι πιο σημαντικές από τις πολιτικές λύσεις τώρα. Ο συνασπισμός δεν θα συμμετέχει σε καμιά σύνοδο ενώ εξελίσσεται η εισβολή της Χεζμπολάχ και του Ιράν στα συριακά εδάφη», τόνισε ο κ. Σάμπρα, σε δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη.

Λαβρόφ: Ματαίωση της ειρηνευτικής προσπάθειας θέλει η αντιπολίτευση

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Συριακή Εθνική Συμμαχία ότι επιδιώκει να ματαιώσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες θέτοντας ως όρο για την συμμετοχή της στην προταθείσα ειρηνευτική διάσκεψη την απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ από την εξουσία.

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Εθνική Συμμαχία και οι χορηγοί της στην περιοχή κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν να ξεκινήσει μία πολιτική διαδικασία και να επιτύχουν μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή