Τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Κουσέιρ έχει πλέον ο συριακός στρατός, μετά από μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε πριν από τρεις εβδομάδες με επίκεντρο τη στρατηγική πόλη που βρίσκεται στη μεθόριο με τον Λίβανο, σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al-Manar.
Eπειτα από επίθεση τριών εβδομάδων, «ο στρατός αποκατέστησε την ασφάλεια σε ολόκληρη την πόλη του Κουσέιρ», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.
«Ο αραβικός συριακός στρατός ελέγχει πλήρως την περιοχή του Κουσέιρ στην επαρχία Χομς, αφού σκότωσε και αιχμαλώτισε μεγάλο αριθμό τρομοκρατών», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ikhbariya, ενώ το Al-Manar μετέδωσε ότι «η πόλη του Κουσέιρ εγκαταλείφθηκε πλήρως από τους ένοπλους απέναντι στην προέλαση του στρατού». Συρία: Στα χέρια του Άσαντ το Κουσέιρ Υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ βρίσκεται η στρατηγικής σημασίας πόλη του Κουσέιρ στη δυτική Συρία. Οι αντάρτες τράπηκαν σε φυγή κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τη σφοδρή επίθεση των μαχητών του συριακού στρατού και της Χεζμπολάχ, που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς. Σύμφωνα με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, μαζί τους αποχώρησαν και άμαχοι που γλίτωσαν από τα μαζικά πυρά. Το Κουσέιρ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και πάνω στη διαδρομή ανεφοδιασμού των ανταρτών με όπλα. Παρέμεινε υπό τον έλεγχό τους επί ένα χρόνο. Η δυναμική επέμβαση των μαχητών της Χεζμπολάχ στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ, φαίνεται πως αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για να αλλάξει χέρια η πόλη.
Την κατάληψη του Κουσέιρ από τον στρατό του συριακού καθεστώτος και τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο στρατός και η Χεζμπολάχ κατόρθωσαν να καταλάβουν το Κουσέιρ, έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης κατά τη διάρκεια της νύκτας. Οι ομάδες των ανταρτών οπισθοχώρησαν προς άλλες περιοχές εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.
Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης επιβεβαιώνει την ήττα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο Κουσέιρ. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της στο Facebook αναφέρει: «Ναι αδελφοί μας, χάσαμε μία μάχη ... αλλά συνεχίζουμε να πολεμούμε εναντίον χιλιάδων λιβανέζων μισθοφόρων» της Χεζμπολάχ. Προπαρασκευαστική σύνοδος
Εν τω μεταξύ, στη σκιά των γαλλικών κατηγοριών σε βάρος του συριακού καθεστώτος για χρήση χημικών όπλων, πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη η τριμερής προπαρασκευαστική σύνοδος -με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που θα εξετάσει μια νέα ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ουέντι Σέρμαν και η βοηθός της για τη Μέση Ανατολή Ελίζαμπεθ Τζόουνς θα συναντήσουν τους ομολόγους τους της Ρωσίας και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι για να προετοιμάσουν τη διάσκεψη «Γενεύη 2».
Δεν διευκρινίζεται, πάντως, η ημερομηνία, η ατζέντα των θεμάτων και οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη, στόχος της οποίας είναι η πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.
Η διεξαγωγή της είχε προταθεί στις αρχές Μαΐου από τους επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης.
Μια ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση θα βασίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας της 30ής Ιουνίου του 2012 στη Γενεύη, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η διάσκεψη «Γενεύη 2» ενδέχεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.
Το συριακό καθεστώς συμφώνησε κατ΄αρχήν να συμμετάσχει σε αυτήν, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί ως προϋπόθεση την παραίτηση του προέδρου ΛΑσαντ, την διακοπή των μαχών και την αποχώρηση από τη Συρία μαχητών του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Παράλληλα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση στους ερευνητές του ΟΗΕ, μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι έχει αποδείξεις για τη χρήση από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ του αερίου σαρίν στον εμφύλιο πόλεμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κατηγόρησε τον Μπασάρ Αλ Ασαντ ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον σε μια περίπτωση αέριο σαρίν στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια «γραμμή που έχει ξεπεραστεί και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε, πάντως, ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να στοιχειοθετηθεί επισήμως ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στη Συρία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters