Πιο κοντά στη δημιουργία τεχνητού ήπατος

Εκθεση επιστημόνων του MIT
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 13:19
UPD:13:20
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Όλο και πιο κοντά στη δημιουργία τεχνητού ιστού ήπατος βρίσκονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανά ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα έξω από τον οργανισμό, αλλά και να βρουν τον τρόπο να τα κάνουν να πολλαπλασιαστούν.

Ερευνητές του MIT ανακάλυψαν δώδεκα χημικές ουσίες που βοηθούν τα κύτταρα να διατηρήσουν τη φυσιολογική τους λειτουργία ενώ αναπτύσσονται σε εργαστηριακές συνθήκες, αλλά και να πολλαπλασιάζονται, ώστε να παράγουν νέο ιστό.

Όπως εξηγούν, το συκώτι έχει περίπου 500 λειτουργίες, οι οποίες χωρίζονται σε τέσσερις γενικές κατηγορίες: την αποτοξίνωση, τον μεταβολισμό, τη σύνθεση πρωτεϊνών και την παραγωγή χολής.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Chemical Biology, χρησιμοποιώντας κύτταρα που έχουν περάσει από την παραπάνω διαδικασία, θα μπορέσουν να αναπτύξουν ηπατικό ιστό και να βοηθήσουν εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα C.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τις συγκεκριμένες δώδεκα χημικές ουσίες αφού ανέλυσαν χιλιάδες ηπατικά κύτταρα που είχαν αφαιρέσει από οκτώ δότες ιστού και μετρώντας τα επίπεδα της έκφρασης 83 ενζύμων του ήπατος, τα οποία συνδέονται με μερικές από τις πιο βασικές λειτουργίες του που πρέπει να διατηρηθούν για την ανάπτυξη νέου ιστού.

Παλαιότερες προσπάθειες για τη δημιουργία ηπατικού ιστού από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα δεν είχαν σημειώσει επιτυχία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή