Ο καφές προστατεύει το συκώτι

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 09:37
UPD:12:25
SHUTTERSTOCK

Στην έρευνα συμμετείχε μια μεγάλη ομάδα ασθενών από τις ΗΠΑ, αλλά και υγιή άτομα, ενώ προέκυψε ότι οι ασθενείς ήταν εκείνοι που προτού αρρωστήσουν συνήθιζαν να αποφεύγουν τον καφέ.

A- A A+

Μειωμένο κίνδυνο προσβολής από μια αυτοάνοση ηπατική νόσο διατρέχουν όσοι δεν αποκλείουν τον καφέ από τη διατροφή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ.

Επιστήμονες της Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι η σωστή κατανάλωση καφέ προστατεύει από τη πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα (PSC), μια σπάνια νόσο αγνώστου αιτιολογίας, που προσβάλει κυρίως άνδρες ηλικίας από 25 έως 45 ετών και προκαλεί φλεγμονή στους ενδοηπατικούς ή / και στους χοληφόρους πόρους.

Η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κίρρωση του ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο στη χολή. Σύμφωνα με τον δρ Craig Lammert, γαστρεντερολόγο στη Mayo Clinic, παρόλο που η συγκεκριμένη νόσος είναι σπάνια, τα αποτελέσματά της είναι καταστροφικά, γι’ αυτό οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της, αλλά και για να εντοπίσουν με ακρίβεια την αιτία που την προκαλεί.

Στην έρευνα συμμετείχε μια μεγάλη ομάδα ασθενών από τις ΗΠΑ, αλλά και υγιή άτομα, ενώ προέκυψε ότι οι ασθενείς ήταν εκείνοι που προτού αρρωστήσουν συνήθιζαν να αποφεύγουν τον καφέ.

«Όσο περισσότερο προχωράμε, καταλαβαίνουμε ότι το συμπέρασμα αυτό μπορεί να μας πει πολλά για τις αιτίες αυτής της νόσου και του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο δρ Konstantinos Lazaridis, ηπατολόγος στη Mayo Clinic και βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Digestive Disease Week 2013, που διεξήχθη στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή