Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μοσχευμάτων ήπατος βρέθηκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια… μικρογραφία ανθρώπινου συκωτιού με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή!
Ερευνητές της εταιρείας Organovo στην Καλιφόρνια, η οποία αναπτύσσει ανθρώπινο ιστό με τη χρήση τεχνολογιών βιοεκτύπωσης, δημιούργησαν μικροσκοπικό συκώτι, μήκους τεσσάρων χιλιοστών, το οποίο μάλιστα μπορεί και εκτελεί αρκετές από τις λειτουργίες του φυσιολογικού οργάνου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν εκτυπωτή 3D στον οποίο είχαν τοποθετήσει ηπατικά κύτταρα, μαζί με κύτταρα από τα τοιχώματα αιμοφόρων αγγείων, τα οποία παρέχουν στα ηπατοκύτταρα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, αυτό παρέχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον ιστό (πέντε μέρες ή και περισσότερο), κάτι που στις δισδιάστατες καλλιέργειες δεν υφίσταται, καθώς αντέχουν μόλις δύο μέρες, ενώ οι λειτουργίες που ασκούν είναι ελάχιστες.
YOUTUBE/THEASIANREPUBLICAN
Το συκώτι που ανέπτυξαν οι ερευνητές της Organovo είναι σε θέση να παράγει βασικές πρωτεΐνες, όπως η αλμπουμίνη, καθώς επίσης χοληστερόλη και ένζυμα αποτοξίνωσης, που μεταβολίζουν τα φάρμακα στο συκώτι.
Η νέα καινοτομία παρουσιάστηκε από τους επιστήμονες στο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βοστόνη. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι ρεαλιστικές δομές του μικροσκοπικού ήπατος που ανέπτυξαν και η λειτουργία του αποτελούν σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά την έρευνα και τη μελέτη των ασθενειών του οργάνου, επειδή τους δίνουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά όταν προσβάλλεται από ασθένειες, αλλά και όταν δέχεται φαρμακευτική αγωγή.