Τουρκία: Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα

Σε παραίτηση καλούν τον Ερντογάν οι συγκεντρωμένοι
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 14:25
UPD:17:31
REUTERS/STRINGER

Αστυνομικές δυνάμεις εκτοξεύουν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στην Αγκυρα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Χρήση δακρυγόνων έκανε η τουρκική αστυνομία κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Άγκυρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με μαρτυρία την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στην τέταρτη ημέρα των διαδηλώσεων κατά της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Η αστυνομία προχώρησε στη ρίψη των δακρυγόνων όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νεολαίοι, κινήθηκαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου».

Εξάλλου, νέο ραντεβού για μαζική συγκέντρωση έχουν δώσει οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Ταξίμ για τη Δευτέρα το απόγευμα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Πυρπόληση γραφείων του AKP

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, διαδηλωτές πυρπόλησαν γραφεία του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Σμύρνη.

Η πυρπόληση έγινε με βόμβες μολότοφ και η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με μέρος του κτηρίου τυλιγμένο στις φλόγες.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο από άνδρες της πυροσβεστικής, μετέδωσε αργότερα το πρακτορείο Dogan.

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Διαδηλωτές ξήλωσαν στάσεις λεωφορείων, οδικές πινακίδες και οδοστρώματα για να υψώσουν οδοφράγματα σε μεγάλη λεωφόρο στην ακτή του Βοσπόρου.

Οι δρόμοι γύρω από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αποκλείστηκαν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει του διαδηλωτές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στην κύρια οδική αρτηρία κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένας διαδηλωτής κινήθηκε με μικρό εκσκαφέα εναντίον των αστυνομικών γραμμών, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών ακολουθούσε. Σε κοντινό τέμενος, ιατρικό προσωπικό, ανάμεσά τους ασκούμενοι γιατροί, πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Τέλος, η αστυνομία πραγματοποίησε τη νύκτα επιδρομή εναντίον εμπορικού κέντρου στην Άγκυρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές, και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Έκκληση Ερντογάν για ηρεμία

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε, από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από ένα Σαββατοκύριακο σφοδρών αντικυβερνητικών διαμαρτυριών και συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε το λαό να μην προκαλείται από διαδηλώσεις, οι οποίες, όπως υποστήριξε, οργανώνονται από «εξτρεμιστικά στοιχεία».

Σε δήλωσή του από το αεροδρόμιο λίγο πριν αναχωρήσει για το Μαρόκο, ανέφερε ότι οι διαμαρτυρίες «είναι έργο ακραίων στοιχείων» και έχουν «οργανωθεί από το εσωτερικό και το εξωτερικό».

Μεταξύ άλλων είπε ότι «αυτοί που δεν μπορούν να νικήσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις κάλπες, επιχειρούν να το κάνουν με τέτοιους τρόπους».

Ερωτηθείς σχετικά με τα ξένα ΜΜΕ που έχουν παρουσιάσει την κατάσταση ως «Τουρκική Άνοιξη», ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές «επιπόλαιες» και πρόσθεσε ότι «τις συντάσσουν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν την Τουρκία».

«Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους πολίτες.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφαλείας του τούρκου πρωθυπουργού είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει κανονικά την προγραμματισμένη περιοδεία του στο Μάγρεμπ, παρά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας εδώ και τρεις ημέρες.

Γκιουλ: Κομμάτι της δημοκρατίας η ειρηνική διαμαρτυρία

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι της δημοκρατίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.

Ο κ. Γκιουλ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία προς τους πολίτες και πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί τα «απαραίτητα μηνύματα» από τις διαδηλώσεις. Σημείωσε πάντως πως δεν πρέπει να επιτραπεί η εμπλοκή σ' αυτές παράνομων οργανώσεων.

«Μια δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο (νίκη) στις εκλογές (...). Είναι εντελώς φυσικό να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις (...) από ειρηνικές διαδηλώσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή