Τουρκία: Μία ακόμη νύχτα ταραχών

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 08:49
UPD:11:47
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Ηρεμία επικρατεί στους δρόμους των πόλεων της Τουρκίας, μετά από την τρίτη νύχτα συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Διαδηλωτές πέταξαν τη νύχτα εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά των γραφείων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Σμύρνη. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν μέρος του κτηρίου να έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η πυρκαγιά σβήστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Διαδηλωτές ξήλωσαν στάσεις λεωφορείων, οδικές πινακίδες και οδοστρώματα για να υψώσουν οδοφράγματα σε μεγάλη λεωφόρο στην ακτή του Βοσπόρου.

Τουρκία: Αλλη μία νύχτα συγκρούσεων

Οι δρόμοι των πόλεων της Τουρκίας είναι ήρεμοι σήμερα το πρωί , τέταρτη ημέρα από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έπειτα από μία νύκτα συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και τη Σμύρνη. 

Οι δρόμοι γύρω από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αποκλείστηκαν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει του διαδηλωτές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Θέατρο μαχών οι τέσσερις κύριες τουρκικές πόλεις

Βίαια επεισόδια για ακόμη μια μέρα το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο. Το Μπεσίκτας μοιάζει πλέον με πεδίο μάχης μετά τις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές που επεχείρησαν να προσεγγίσουν το εκεί πρωθυπουργικό γραφείο. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν ακόμη κι έναν εκσκαφέα για να απωθήσουν το οργισμένο πλήθος, που με τη σειρά του απάντησε με πέτρες, σιδηρολοστούς και μπουκάλια. Οι δηλώσεις Ερντογάν ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν να κάνουν με το πάρκο Γκέζι, αλλά υποκινούνται από την αντιπολίτευση εν όψει των εκλογών του 2014 έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά. 

Στην κύρια οδική αρτηρία κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένας διαδηλωτής κινήθηκε με μικρό εκσκαφέα εναντίον των αστυνομικών γραμμών, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών ακολουθούσε. Σε κοντινό τέμενος, ιατρικό προσωπικό, ανάμεσά τους ασκούμενοι γιατροί, πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

REUTERS
Τέλος, η αστυνομία πραγματοποίησε τη νύκτα επιδρομή εναντίον εμπορικού κέντρου στην Άγκυρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές, και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
«Τσουνάμι» συμπαράστασης στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ

Ευρωπαϊκό κύμα αλληλεγγύης υπέρ των διαδηλωτών στην Τουρκία και εναντίον της αστυνομικής βίας. Έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο η κινητοποίηση μαζική και η αλληλεγγύη η λέξη που βρίσκεται στα στόματα όλων. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς στην κρατιδιακή Βουλή του Βερολίνου Χακάν Τας μιλάει εξ ονόματος όλων, όταν λέει πως το πλήθος βρίσκεται νοερά στην πλατεία Ταξίμ. Ανάλογο σκηνικό και στο Άμστερνταμ. Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα, καταγγέλλοντας την κατάχρηση εξουσίας της τουρκικής αστυνομίας. Το κύμα συμπαράστασης δεν σταματά στο Βερολίνο ή στο Άμστερνταμ ή ακόμη και στην Ευρώπη. Όσο η βία στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας συνεχίζεται, τόσο θα υπάρχουν διαδηλωτές σε ευρωπαϊκά ή μη αστικά κέντρα που θα τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. 

Εν τω μεταξύ, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους τούρκους διαδηλωτές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πόλεις της Γερμανίας. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαχειριστεί, μέχρι στιγμής, την καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Φρανκφούρτη περίπου 3.500 άτομα συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά κατά της δράσης της τουρκικής αστυνομίας σε βάρος των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για την ανέγερση, σε «πράσινη περιοχή», ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών.

Στο Βερολίνο τουλάχιστον 600 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους τούρκους διαδηλωτές.

Στην πόλη Έσσεν, μια συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών οδήγησε σε συγκρούσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από νεαρούς που κρατούσαν στα χέρια τους πανό με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Οι αρχές επενέβησαν με σπρέι πιπεριού και ρόπαλα, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με ρίψη γυάλινων μπουκαλιών κατά των αστυνομικών.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν συνολικά εννέα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διατάραξη της ειρήνης, αντίσταση κατά των αρχών και πρόκληση σωματικής βλάβης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή