ΟΗΕ: Καταδίκη της παρουσίας ξένων μαχητών δίπλα στο συριακό στρατό

Ψήφισμα του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το βλέμμα στη Χεζμπολάχ
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 21:41
UPD:21:57
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Το ψήφισμα καταδίκης έλαβε 36 θετικές ψήφους, μία αρνητική, ενώ οκτώ χώρες απείχαν.

A- A A+

Την καταδίκη του για την παρουσία ξένων μαχητών στο πλευρό του συριακού στρατού στη μάχη κατά των σύρων ανταρτών στο Κουσάιρ, αλλά και γενικότερα για τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη εξέφρασε την Τετάρτη κατά πλειοψηφία το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα καταδίκης έλαβε 36 θετικές ψήφους, μία αρνητική, ενώ οκτώ χώρες απείχαν.

Η Ρωσία αποκάλεσε το ψήφισμα «απεχθές», ωστόσο η Μόσχα δεν διαθέτει ψήφο στο συμβούλιο τη φετινή χρονιά.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
ΟΗΕ: Καταδίκη του καθεστώτος Άσαντ

Με σχεδόν καθολική αποδοχή το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πέρασε το καταδικαστικό ψήφισμα, επικρίνοντας το καθεστώς Άσαντ για την άγρια επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη Κουσάιρ και την χρήση μαχητών των σιιτικής οργάνωσης από τον Λίβανο Χεζμπολά. Με ψήφους 36 υπέρ, 6 αποχές και μίας εναντίον το Συμβούλιο καλεί σε περαιτέρω διερεύνηση κακοποιήσεων στην πόλη. Η Ρωσία, που δεν έχει δικαίωμα ψήφου φέτος χαρακτήρισε την απόφαση «απεχθή». Την ίδια ώρα η διαιρεμένη αντιπολίτευση, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα συνοχής και ήδη κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η σύνοδος της Γενεύης από τον Ιούνιο θα μετατεθεί για τον Ιούλιο.

Η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ υποστηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού και μαχητές συμμετέχουν στις μάχες στο Κουσάιρ στο πλευρό του στρατού της Συρίας.

Το συμβούλιο κάλεσε σε άμεση διεξαγωγή έρευνας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πόλη, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης.

Μόνον η Βενεζουέλα έδωσε αρνητική ψήφο.

Το ψήφισμα το οποίο συντάχθηκε από το Κατάρ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ζητεί επίσης άμεση πρόσβαση στην περιοχή για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Το Κατάρ θεωρείται ευρέως ως βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης της αντιπολίτευσης, στις τάξεις της οποίας πολεμούν επίσης πολλοί μη Σύριοι.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τάχθηκε κατά του εξοπλισμού οποιασδήποτε από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης από ξένες δυνάμεις.

«Το μήνυμά μας προς όλους πρέπει να είναι το ίδιο: δεν θα στηρίξουμε αυτή τη σύγκρουση ούτε με όπλα, ούτε με πυρομαχικά, ούτε σε πολιτικό, ούτε σε θρησκευτικό επίπεδο», τόνισε η κ. Πιλάι σε δήλωσή της.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε σημειώσει νωρίτερα, μιλώντας στην ρωσική τηλεόραση, ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σύγκληση της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης η οποία αναμένεται τον Ιούνιο με στόχο την λήξη του συριακού εμφυλίου πολέμου.

«Για να γίνει μια τέτοια διάσκεψη, όλοι πρέπει να εργαστούμε ειλικρινά και όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά, από τη μία να υποστηρίζουμε τη διάσκεψη και από την άλλη να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες του τύπου του συγκεκριμένου ψηφίσματος», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

ΗΠΑ: Να φύγουν οι μαχητές της Χεζμπολάχ από τη Συρία

Να αποσύρει άμεσα τους μαχητές της από τη Συρία κάλεσε τη Χεζμπολάχ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι, χαρακτήρισε απαράδεκτη και επικίνδυνη την αποστολή μαχητών στη Συρία.

«Απαιτούμε από τη Χεζμπολάχ να αποσύρει τους μαχητές της από τη Συρία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η κ. Πσάκι, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης συντακτών.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εντός του εναερίου χώρου της Συρίας, σαν μία από τις πολλές εναλλακτικές τις οποίες εξετάζει η κυβέρνηση Ομπάμα.

Συρία: Δεν θέτουμε όρους για συμμετοχή στη διάσκεψη

Την απόφαση της κυβέρνησης της Συρίας να μην θέσει όρους και προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ουαλίντ Αλ Ουαλέμ μιλώντας από τη Δαμασκό στο λιβανικό τηλειπτικό κανάλι Αλ Μαγιαντίν.

Ο κ. Ουαλέμ διευκρίνησε, ωστόσο, ότι η κυβέρνησή του δεν έχει αποφασίσει ποιοι θα αποτελέσουν την αντιπροσωπεία η οποία θα την εκπροσωπήσει στις συνομιλίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή