Λίβανος: Τρεις στρατιώτες νεκροί από επίθεση ενόπλων

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 08:07
UPD:11:19
Youtube/euronewsGreek

Τρεις στρατιώτες νεκροί είναι ο απολογισμός της επίθεσης ενόπλων, εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στον ανατολικό τομέα της κοιλάδας Μπεκάα στο Λίβανο. Δύο εκ των στρατιωτών σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, κοντά στην πόλη Αρσάλ, και ο τρίτος εξέπνευσε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Η επίθεση έγινε κοντά στα σύνορα με την Συρία, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις του συριακού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου εναντίον αντικαθεστωτικών στην πόλη Κουσέιρ.

A- A A+

Τρεις λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από ενόπλους σε σημείο ελέγχου στην είσοδο του χωριού Ααρσαλ, το οποίο θεωρείται ότι πρόσκειται στις δυνάμεις της συριακής εξέγερσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλεάις.

Από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία, τον Μάρτιο 2011, έχουν σημειωθεί σειρά, ορισμένες φορές αιματηρών, επεισοδίων, στα βόρεια και τα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου, και κυρίως στην περιοχή του σουνιτικού χωριού Ααρσαλ, που αποτελεί πέρασμα σύρων προσφύγων αλλά και αντικαθεστωτικών μαχητών.

Το σημερινό συμβάν είναι το αιματηρότερο που εμπλέκει λιβανέζους στρατιώτες.

Στην ίδια περιοχή δύο λιβανέζοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν στρατιωτική περίπολος έπεσε σε ενέδρα, κατά την καταδίωξη προσώπου καταζητούμενου από τη δικαιοσύνη. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ένταση στις σχέσεις των κατοίκων του Ααρσαλ και του λιβανικού στρατού.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Το ρίσκο της Χεζμπολάχ στη Συρία

Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει πλέον για την ενεργό συμμετοχή ενόπλων της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία. Στεκόμαστε δίπλα στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ξεκαθάρισε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ιδού πώς δικαιολόγησε τη στάση αυτή: «Έχουμε μπει σε μια εντελώς νέα φάση εδώ και μερικές εβδομάδες. Μια φάση διαφύλαξης και προστασίας των αντιστασιακών, μια φάση διαφύλαξης και προστασίας του Λιβάνου. Κι η ευθύνη γι' αυτό είναι συνολική».

Ο αντίκτυπος της σύρραξης στη Συρία επεκτείνεται στον Λίβανο. Οι μαχητές της σιιτικής Χεζμπολάχ συμμετέχουν μαζικά και επισήμως στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος στις συγκρούσεις στην στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσάιρ. Δύο ρουκέτες έπεσαν χθες για πρώτη φορά στο νότιο τομέα της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της Χάσαν Νασράλα σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση θα παραμείνει στο πλευρό του συριακού καθεστώτος μέχρι την τελική νίκη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή