Στις νότιες ακτές του Μπαγκλαντές ο κυκλώνας Μαχάσεν

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 08:21
UPD:12:07
Reuters/Soe Zeya Tun
A- A A+

Στις νότιες ακτές του Μπαγκλαντές έφθασε ο κυκλώνας Μαχάσεν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για έναν νεκρό.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη νότια Ασία

Η καταιγίδα που ενέσκηψε στη νότια Ασία αναγκάζει τους πρόσφυγες μουσουλμάνους ροχίνγκια στη Μιανμάρ να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών, ακόμη κι αν στην αρχή αρνούνταν. Ο κυκλώνας Μαχάσεν πλησιάζει απειλητικά και οι πρώτες περιοχές που απειλούνται είναι εκείνες που τους φιλοξενούσαν σε χαμηλό υψόμετρο, μετά το ξέσπασμα της εθνοτικής και διαθρησκευτικής σύρραξης εδώ και ένα χρόνο. Την Πέμπτη ήταν η σειρά του Μπανγκλαντές να πληγεί από τον Μαχάσεν. Άνεμοι ταχύτητας έως και 100 χιλιομέτρων πλήττουν τις ακτές του Τσιταγκόνγκ και του Κοξ, ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές εκφράζονται φόβοι ότι θα προκαλέσουν εκτεταμένες πλημμύρες. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι ήδη πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κυρίως από πτώσεις δέντρων. Οι αρχές πλέον δίνουν έμφαση στη μαζική μετακίνηση πληθυσμών προς την ενδοχώρα, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Ο κυκλώνας Μαχάσεν άρχισε να περνά από την ακτή Πατουαχαλί γύρω στις 09.00 τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδος)», δήλωσε ο Σαμσουντούν Αχμεντ, υποδιευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές.Σημείωσε ωστόσο ότι ο κυκλώνας «δεν είναι ιδιαίτερα βίαιος στο τελευταίο πλέον μέρος της πορείας του πριν πλήξει την ακτή».

REUTERS
Εκκενώσεις λόγω κυκλώνα στο Μπαγκλαντές

Οι αρχές του Μπαγκλαντές και της Μιανμάρ έδωσαν εντολή την Τετάρτη να απομακρυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις παράκτιες περιοχές των δυο χωρών, τις οποίες αναμένεται να πλήξει ο κυκλώνας Μαχάσεν. Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Μπαγκλαντές σύμφωνα με την οποία ο κυκλώνας μπορεί να πλήξει τις ακτές της χώρας σήμερα το πρωί.
 

Εδώ και αρκετές ημέρες το Μπαγκλαντές και η Μιανμάρ ετοιμάζονταν για την έλευση του κυκλώνα Μαχάσεν ο οποίος θα περάσει πάνω από τις τεράστιες παράκτιες περιοχές του Κόλπου της Βεγγάλης, που είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες.

REUTERS

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία στη μεθοριακή περιοχή ανάμεσα στη Μιανμάρ  και το Μπαγκλαντές.

Στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι διαμένουν ήδη σε χιλιάδες καταφύγια για να προστατευτούν από τον κυκλώνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή