Κινέζοι χάκερς κατάφεραν να διεισδύσουν στα σχέδια δεκάδων σημαντικών οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Ομάδας Ερευνας (Defense Science Board) που απευθύνεται προς το Πεντάγωνο, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Washington Post.
Μεταξύ των οπλικών συστημάτων τα σχέδια των οποίων αποτέλεσαν στόχο της εκστρατείας ηλεκτρονικής κατασκοπείας περιλαμβάνονται το σύστημα των πυραύλων Patriot, τα συστήματα άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Aegis, το μαχητικό αεροσκάφος F/A-18, το V-22 Osprey, το ελικόπτερο Black Hawk και το Joint Strike Fighter F-35.
Ειδικοί εκτιμούν ότι οι ηλεκτρονικές αυτές κλοπές έχουν δώσει στην Κίνα πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής, η οποία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας και της αμυντικής βιομηχανίας και να παράσχει στο Πεκίνο τεχνογνωσία που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια θεωρητικής πολεμικής αναμέτρησης για την εξουδετέρωση επικοινωνιακών συστήματων και την αχρήστευση δεδομένων.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του αμυντικού τομέα και του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ θεωρούν ότι η ηλεκτρονική κλοπή των σχεδίων εντάσσεται σε μία ευρεία κινεζική εκστρατεία κατασκοπείας κατά αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών και εταιρειών του αμυντικού τομέα.
Πρόσφατα, έκθεση του Πενταγώνου προειδοποιούσε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί την κατασκοπεία για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών της συστημάτων και ότι η ηλεκτρονική πειρατεία αποτελεί μέρος αυτής της εκστρατείας του Πεκίνου.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αμερικανική κυβέρνηση υπήρξε στόχος επιθέσεων ηλεκτρονικής πειρατείας «που δείχνει να προέρχεται απευθείας από την κυβέρνηση και τον στρατό της Κίνας».
Το Πεκίνο απέρριψε, πάντως, ως ανεδαφικές τις κατηγορίες της έκθεσης του Πενταγώνου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters