Οι «κυβερνοκομάντος» της Κίνας

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 08:00
REUTERS/CARLOS BARRIA

Στρατιώτης του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού στρατού φυλάει σκοπιά μπροστά απο την Κινέζικη στρατιωτική μονάδα «Unit 61398», στα περίχωρα της Σανγκάη.

A- A A+

Έντονη «επίθεση» κατά του κινεζικού στρατού εξαπέλυσε η αμερικανική εταιρεία κυβερνοκατασκοπείας Mandiant (η οποία είχε αναλάβει τον καθαρισμό των υπολογιστών των NY Times από εισβολείς που θεωρήθηκαν ως Κινέζοι χάκερ), η οποία σε μακροσκελή αναφορά της κατονομάζει την «Μονάδα 61398» του κινεζικού στρατού ως μια από τις δραστήριες ομάδες κυβερνοκατασκοπείας στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τη Mandiant, η συγκεκριμένη μονάδα είναι υπεύθυνη για την υποκλοπή εκατοντάδων terabytes δεδομένων από 141 οργανισμούς και φορείς σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία «κυνήγησε» τη μονάδα ως τη Σαγκάη, σε ένα κτίριο χωρίς κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή διακριτικά.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνείται κάθε κατηγορία και αμφισβητεί την εγκυρότητα της αναφοράς της Mandiant. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κτίριο στη Σαγκάη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κινεζικό στρατό, καθώς συνεργείο του BBC με επικεφαλής τον Τζον Σούντγουορθ, το οποίο πήγε να τραβήξει πλάνα της εγκατάστασης τέθηκε υπό κράτηση για μικρό χρονικό διάστημα και αφέθηκε ελεύθερο αφού παρέδωσε το υλικό.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνοκατασκοπείας Mandiant, «η  μονάδα 61398» είναι υπεύθυνη για την υποκλοπή εκατοντάδων terabytes δεδομένων από 141 οργανισμούς και φορείς σε όλο τον κόσμο.

Όπως ισχυρίζεται η Mandiant στην αναφορά της, εκτιμάται πως εκατοντάδες παραβιάσεις από το 2004 και μετά χαρακτηρίζονται ως «Advanced Persistent Threat» (εξελιγμένες επίμονες απειλές) και αποδίδονται σε ομάδες που εδρεύουν στην Κίνα- τη δραστηριότητα των οποίων γνωρίζει η κινεζική κυβέρνηση.

Μία από αυτές είναι η APT1, που, πάντα κατά τη Mandiant, διεξάγει μία ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατασκοπείας εναντίον ενός εύρους στόχων από το 2006 και μετά. Η «βάση» της θεωρείται πως βρίσκεται επίσης στη Σαγκάη, στην περιοχή Πουντόνγκ. Εκτιμάται πως έχει προσωπικό εκατοντάδων, ενδεχομένως χιλιάδων ατόμων, με εξαιρετική γνώση της αγγλικής και προηγμένες γνώσεις πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο.

Από πλευράς τους, οι N.Y Times φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίσουν τη Σαγκάη και το «ύποπτο» δωδεκαώροφο κτίριο ως κέντρο της κινεζικής «στρατιάς» κυβερνοπολεμιστών, και επικαλούνται μαρτυρίες στελεχών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, βάσει των οποίων αποτελεί το «ορμητήριο» από όπου ξεκινά ένα τεράστιο ποσοστό των επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων.

Σύμφωνα με τη Mandiant, οι άνθρωποι οι οποίοι συνεργάζονται με τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στο κτίριο και την ευρύτερη περιοχή του («Comment Crew» ή «Shanghai Group») είναι είτε στρατιωτικοί είτε εξωτερικοί συνεργάτες. Όσον αφορά την Μονάδα 61398 πάντως, η ύπαρξή της και οι επιχειρήσεις της χαρακτηρίζονται στην Κίνα ως κρατικό μυστικό.

Προτεινόμενα για εσάς