ΗΠΑ: Ενίσχυση της κυβερνοάμυνας

Τι είπε ο Μπαράκ Ομπάμα για τεχνολογική έρευνα και εκπαίδευση
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 11:33
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μπορεί η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για την «κατάσταση του έθνους» να επικεντρώθηκε στο θέμα της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο είχε και μία έντονη τεχνολογική διάσταση, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρεται σε θέματα όπως η τεχνολογική έρευνα και εκπαίδευση, αλλά και η κυβερνοάμυνα των ΗΠΑ.

YOUTUBE

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως επιζητά ένα επίπεδο επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που δεν έχει δει η χώρα μετά το τέλος της «κούρσας για το Διάστημα», ενώ επιδοκίμασε εταιρείες και τεχνολογίες, όπως η Apple και η τρισδιάστατη εκτύπωση, καθώς, όπως είπε, βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

«Πέρυσι, δημιουργήσαμε το πρώτο μας ινστιτούτο κατασκευαστικής καινοτομίας στη Γιανγκστάουν, στο Οχάιο. Μία κάποτε κλειδαμπαρωμένη αποθήκη είναι πλέον ένα εργαστήριο τεχνολογίας αιχμής, όπου νέοι εργαζόμενοι εξειδικεύονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση, που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο που κατασκευάζουμε ο,τιδήποτε…και ζητώ από το Κογκρέσο να βοηθήσει στη δημιουργία ενός δικτύου δεκαπέντε τέτοιων κέντρων και να εγγυηθεί έτσι ότι η επόμενη επανάσταση στις κατασκευές θα είναι Made in America» είπε σχετικά.

H επόμενη επανάσταση στις κατασκευές θα είναι made in America

Mπάρακ Ομπάμα, πρόεδρος ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ομπάμα καταφέρθηκε εναντίον όσων θα περιόριζαν τις δαπάνες στην έρευνα και ανάπτυξη ως μέτρο μείωσης του χρέους. Επίσης, δήλωσε ότι επιθυμεί τα λύκεια στις ΗΠΑ να επικεντρωθούν περισσότερο στην υψηλή τεχνολογία, ζητώντας τη δημιουργία τάξεων που επικεντρώνονται στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανολογία και τα μαθηματικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μία νέα πρόκληση «επανασχεδιασμού» των αμερικανικών λυκείων έτσι ώστε να δίνουν στους αποφοίτους τους τα απαραίτητα εφόδια για μία «οικονομία υψηλής τεχνολογίας».

Λίγο πριν την ομιλία του, ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε εκτελεστική εντολή πάνω σε θέματα κυβερνοασφαλείας, σχετικά με τον έγκαιρο και οργανωμένο διαμοιρασμό πληροφοριών μεταξύ των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και των ιδιωτικών εταιρειών σχετικά με την ύπαρξη κυβερνοαπειλών. Σύμφωνα με την εντολή, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα κοινοποιούν τις πληροφορίες με τρόπο που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ θα γίνονται τακτικές έρευνες πάνω στις πρακτικές και μεθόδους τους.

Επίσης, πλέον διαμορφώνεται το αποκαλούμενο «πλαίσιο κυβερνοασφάλειας» (Cybersecurity Framework), το οποίο θέτει τεχνολογικά στάνταρ για την ανάπτυξη των καλύτερων δυνατών μεθόδων για χρήση στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, με σκοπό την προστασία επιχειρήσεων που κρίνονται ως μεγάλης σημασίας για τις υποδομές των ΗΠΑ. Η υιοθέτηση αυτών των στάνταρ θα είναι προαιρετική για τις εταιρείες, αν και το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας θα προωθήσει την καθιέρωσή του, παρέχοντας κίνητρα σε όσους το κάνουν.

Μιλώντας για την κυβερνοασφάλεια, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «η Αμερική πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την ταχύτατα αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων. Ξέρουμε ότι χάκερ κλέβουν τις ταυτότητες ανθρώπων και παραβιάζουν προσωπικά email. Ξέρουμε ότι ξένες χώρες και εταιρείες κλέβουν τα εταιρικά μυστικά μας. Τώρα οι εχθροί μας επιζητούν τη δυνατότητα να σαμποτάρουν τα δίκτυα παροχής ενέργειάς μας, τα οικονομικά μας ιδρύματα και τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

»Δεν πρέπει να κοιτάμε, μετά από χρόνια, πίσω στο παρελθόν και να αναρωτιόμαστε γιατί δεν κάναμε τίποτα ενώπιον πραγματικών απειλών εναντίον της ασφάλειας και της οικονομίας μας. Γι' αυτό το λόγο, νωρίτερα σήμερα, υπέγραψα μία νέα εκτελεστική εντολή που θα ενισχύσει τις κυβερνοάμυνές μας αυξάνοντας το διαμοιρασμό πληροφοριών και αναπτύσσοντας στάνταρ προστασίας της κυβερνοασφαλείας μας, των δουλειών μας και της ιδιωτικότητάς μας». 

Προτεινόμενα για εσάς