Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετέχει σε όλες τις διεθνείς δικτυώσεις

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 16:58
UPD:17:24
EPA/HENDRIK SCHMIDT

Ερωτώμενος σχετικά με την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στη γερμανική κοινή γνώμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μη συμμετοχή του Κινήματος με πολιτικά στελέχη μεταφράζεται ως άρνηση να αναλάβει πολιτική ευθύνη.

A- A A+

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λείπει από ομάδες ή πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν παγκόσμια επιρροή, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, με αφορμή τη συμμετοχή του Κινήματος στην «Προοδευτική Συμμαχία», το ιδρυτικό συνέδριο της οποίας πραγματοποιήθηκε χθες στη Λειψία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε για μία ακόμη φορά τα περί ανταγωνισμού ανάμεσα στην «Προοδευτική Συμμαχία» και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του υποχρεούται να μετέχει σε όλες τις διεθνείς συσσωματώσεις και δικτυώσεις, γιατί πρέπει να επηρεάζει, όπως είπε, τους συσχετισμούς, στο όνομα των ιδεών του αλλά και στο όνομα των εθνικών συμφερόντων.

Το ζητούμενο, επεσήμανε, είναι ότι το σοσιαλιστικό κίνημα παγκοσμίως διέρχεται βαθιά κρίση, η οποία, στην Ευρώπη ξεκίνησε όταν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δόθηκε προτεραιότητα στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση και υποχώρησε ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και η έννοια της κοινωνικής Ευρώπης.

«Οι κρίσιμοι συσχετισμοί είναι διακρατικοί. Είναι συσχετισμοί πάγιων εθνικών στρατηγικών που δεν επηρεάζονται από το αν αλλάζει κάποια στιγμή η κυβέρνηση, αν έχουμε συντηρητική ή αν έχουμε σοσιαλιστική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας», τόνισε, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τη Γερμανία, και την «πολιτική ανεξιθρησκία» των γερμανικών κομμάτων, η οποία επιτρέπει, όπως σημείωσε, σχεδόν κάθε είδους κυβερνητικό συνασπισμό, με υπόβαθρο μια τεχνοκρατική αντίληψη για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομική διακυβέρνηση.

«Πρόκειται εξ ορισμού για μια συντηρητική πολιτική με αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών», υποστήριξε, συμπληρώνοντας:

«Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας και της κοινοτικής αλληλεγγύης. Υπάρχουν χώρες που αποφασίζουν. Αποφασίζουν δημοκρατικά με βάση τα δικά τους δεδομένα. Η Γερμανία απολογείται στο κοινοβούλιο, στον λαό της, στο συνταγματικό της Δικαστήριο. Αλλά στην πραγματικότητα οι λεγόμενες ενάρετες χώρες, οι χώρες με ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα αποφασίζουν για την Ελλάδα, για την Ισπανία, για την Πορτογαλία, για την Ιρλανδία, για την Κύπρο, για την Σλοβενία. Στο μεταξύ οι λαοί αυτών των χωρών αναγκάζονται να δεχτούν αυτές τις αποφάσεις για να αποφύγουν το χειρότερο. Αυτές οι πρακτικές δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό».

Ερωτώμενος σχετικά με την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στη γερμανική κοινή γνώμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μη συμμετοχή του Κινήματος με πολιτικά στελέχη μεταφράζεται ως άρνηση να αναλάβει πολιτική ευθύνη και τονίζει ότι το κόμμα του δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι διέπεται από κυβερνητισμό.

Σημείωσε πάντως ότι η ολοκλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της κυβέρνησης δίνει μια καλή ευκαιρία για την αξιολόγηση προσώπων, την ανανέωση στόχων αλλά και το ξεκαθάρισμα του τοπίου για το τι είναι μνημονιακό και τι αντιμνημονιακό.

Σε ό,τι αοφρά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη τα κυβερνητικά κόμματα να λύσουν άμεσα τις επιμέρους διαφωνίες και να καταθέσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς αυτό συνιστά και διεθνή υποχρέωση της χώρας.

«Υπάρχουν χώρες που αρνούνται να δεχτούν στην επικράτειά τους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως η Αυστραλία. Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε λιγότερη ευαισθησία από ό,τι έχουν οι άλλοι για το φαινόμενο αυτό», επανέλαβε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή