Ανοικτή επιστολή Γ. Παπανδρέου κατά της διάσπασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 16:52
UPD:21:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου,

A- A A+

Ανοικτή επιστολή κατά της διάσπασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απέστειλαν ο πρόεδρός της, Γιώργος Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας Λουίς Αγιάλα, την ώρα που κορυφώνεται η αντιπαράθεση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), μια μέρα πριν την ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» - του σχήματος που ιδρύεται με πρωτοβουλία των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Η επιστολή απευθύνεται σε όλα τα κόμματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συμπεριλαμβανομένου του SPD, και σε αυτή οι κ.κ. Παπανδρέου και Αγιάλα απαντούν στις κατηγορίες που έχει διατυπώσει κατά της ΣΔ το SPD.

«Σε εποχές κρίσης για την Ευρώπη και όταν όλοι υποφέρουν από την μεγάλη ύφεση της οικονομίας σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι λυπηρό η ηγεσία των Γερμανών μελών μας να επιδιώκει τη διαίρεση του διεθνούς προοδευτικού κινήματος, αντί να προωθεί τη συσπείρωση και την ενδυνάμωσή του. Εξίσου λυπηρό είναι να καταφεύγει κανείς σε ψευδή επιχειρήματα για να πετύχει κάτι τέτοιο», τονίζεται μεταξύ άλλων, ενώ  γίνεται λόγος και για «προσωπικές συκοφαντικές επιθέσεις» από πλευράς SPD, οι οποίες «δεν έχουν και δεν θα έχουν ποτέ θέση στο κίνημά μας».

Καταλογίζονται επίσης «ιστορικές ευθύνες» στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για τη διάσπαση του Κινήματος και παράλληλα επισημαίνεται πως από τον Νοέμβριο του 1999, όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μίλησε στην έναρξη του 21ου Συνεδρίου, η ηγεσία του SPD δεν μετείχε σε καμία διαδικασία της Διεθνούς. Η βολή είναι ευθεία κατά του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ στη Διεθνή. Κύκλοι της Διεθνούς  σημειώνουν μάλιστα πως δεν είναι τυχαίο ότι κανένα άλλο μέλος της ηγεσίας του SPD δεν έχει καταφερθεί εναντίον της κάτι που όπως υποστηρίζουν, δείχνει ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Γκάμπριελ.

Ενδεικτικό του κλίματος στις σχέσεις ΣΔ - SPD είναι το γεγονός ότι στην αυριανή εκδήλωση στη Λειψία για την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του SPD, ο Γιώργος Παπανδρέου προσκλήθηκε να παραστεί με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού και όχι του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο ίδιος δεν προτίθεται να μεταβεί στη Λειψία, ύστερα κι από τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε, αντίθετα όμως αναμένεται να παραστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα μετέχει και στο εγχείρημα της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Σε κάθε περίπτωση, η Σοσιαλιστική Διεθνής θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον όσα θα γίνουν αύριο στη Λειψία και κυρίως πόσοι από τους ηγέτες των κομμάτων που έχουν προσκληθεί θα παραστούν, με δεδομένο ότι έχουν αποσταλεί προσκλήσεις σε όλα τα κόμματα-μέλη της Διεθνούς, ήτοι σε 160 κόμματα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και Ευρωπαίοι, θα πάρουν κατά πάσα πιθανότητα μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις του SPD, εκφράζοντας και την αλληλεγγύη τους στον Πέερ Στάϊνμπρουκ -ο οποίος θα είναι υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία- επιλέγοντας όμως να απέχουν από τη συνάντηση για την «Προοδευτική Συμμαχία».

Κύκλοι της ΣΔ, τέλος, υποστηρίζουν πως δεν αληθεύει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ μετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην «Προοδευτική Συμμαχία», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για προσωπική συμμετοχή του κυβερνήτη του Βερμόντ, ο οποίος έλαβε προσωπική πρόσκληση και δεν εκπροσωπεί το Δημοκρατικό Κόμμα και πολύ περισσότερο δεν το δεσμεύει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή