Η βιταμίνη Β προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 10:01
UPD:10:01
SHUTTERSTOCK

Η ήπια γνωστική βλάβη αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το πρώτο στάδιο του Αλτσχάιμερ.

A- A A+

Πολύ πιο σημαντικό ρόλο από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί παίζουν οι βιταμίνες σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία έδειξε ότι η βιταμίνη Β προσφέρει σημαντική προστασία κατά του Αλτσχάιμερ!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τη συμμετοχή 156 ασθενών και έδειξε ότι η βιταμίνη Β μειώνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που προκαλεί η νόσος σε συγκεκριμένες περιοχές του που έχουν άμεση σχέση με το Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, η μείωση μπορεί να φτάσει ακόμη το 90%!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι βιταμίνες Β6 και Β12 ρίχνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ που συνδέεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου), κάτι που είχαν δείξει και παλαιότερες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς που παίρνουν βιταμίνη Β ενώ παρουσιάζουν ήπια γνωστική βλάβη, υφίστανται μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου κατά 50%.

Η ήπια γνωστική βλάβη αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το πρώτο στάδιο του Αλτσχάιμερ. «Η δουλειά μας δείχνει ότι ένα βασικό τμήμα της διαδικασίας που οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου, την ατροφία ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, μπορεί να αλλάξει με μια ασφαλή και απλή παρέμβαση», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της έρευνας, δρ David Smith.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές δοκιμές, όσοι θέλουν να προλάβουν το Αλτσχάιμερ θα πρέπει να γυμνάζονται και να λαμβάνουν βιταμίνη Β από τη διατροφή τους και σε καμία περίπτωση να μην επαναπαύονται στη χορήγηση συμπληρωμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή