Τα ωμέγα-3 προστατεύουν και από την άνοια

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 10:28
UPD:10:28
SHUTTERSTOCK

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει σε τέτοιον βαθμό τη σχέση της υγιεινής διατροφής με τις γνωστικές λειτουργίες.

A- A A+

Άλλη μια ευεργετική ιδιότητα των ιχθυελαίων εντόπισε νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 δεν ενισχύουν μόνο τη λειτουργία της καρδιάς, όπως απέδειξε πρόσφατη έρευνα, αλλά επιπλέον προστατεύουν και τη μνήμη, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη αναφέρει ότι όσοι προτιμούν τη μεσογειακή διατροφή και αποφεύγουν το κρέας, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη μνήμη τους και την ικανότητα της σκέψης, γεγονός που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μέχρι τα εξήντα τους χρόνια!

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι για να ωφεληθεί κανείς ουσιαστικά από τις ευεργετικές επιδράσεις των ωμέγα-3 θα πρέπει να προσέχει συνολικά τη διατροφή του, αποφεύγοντας τη μεγάλη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία από έρευνα για το εγκεφαλικό επεισόδιο, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή 17.478 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια. Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων αυτών έμοιαζαν με εκείνες που υιοθετούν όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.

«Εφόσον δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για τις περισσότερες ασθένειες που έχουν να κάνουν με την άνοια, είναι πολύ σημαντικό να τροποποιεί κανείς τις συνήθειες και τις δραστηριότητές του, όπως είναι η διατροφή, έτσι ώστε τα συμπτώματα να καθυστερήσουν να εμφανιστούν», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Γεώργιος Τσιβγούλης, από τα πανεπιστήμια Αλαμπάμα και Αθηνών.

Τόνισε δε ότι η διατροφή μπορεί να το πετύχει αυτό, όπως άλλωστε και η άσκηση, η αποφυγή της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν, όπως ο διαβήτης.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει σε τέτοιον βαθμό τη σχέση της υγιεινής διατροφής με τις γνωστικές λειτουργίες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των ιχθυελαίων και της μεσογειακής διατροφής γενικότερα έχουν αποδειχθεί κατά καιρούς σε πολλές έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι χαρίζουν μακροζωία και μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη, παχυσαρκίας, καρκίνου και άνοιας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή