Βουλγαρία exit polls: 97 έδρες εξασφαλίζει το GERB έναντι 85 των Σοσιαλιστών

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013 20:07
UPD:22:31
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Nίκη του κεντροδεξιού GERB στις βουλγαρικές εκλογές δίνουν τα exit polls.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls, από τις συνολικά 240 έδρες του κοινοβουλίου το κόμμα του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εξασφαλίζει 97 έδρες, με ποσοστό γύρω στο 30% και οι Σοσιαλιστές 85, με το ποσοστό τους να κυμαίνεται από 25% έως 27%. 

Στη νέα Βουλή εισέρχονται επίσης το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ) με 9% - 10 % και το εθνικιστικό «Ατάκα» με 5% -7 %.

Οριακά είναι τα προγνωστικά για την παράταξη της πρώην επιτρόπου Μεγκλένα Κούνεβα «Η Βουλγαρία για τους Πολίτες», στην οποία τα exit polls δίνουν ποσοστά από 3,6% μέχρι 3,9 %, με ελπίδες να ξεπεράσει το όριο του 4% για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

«Μέγα σκανδαλο» αποκάλεσε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Άγγελ Νάιντενοφ το θέμα με τα 350.000 πλαστά ψηφοδέλτια, τα οποία ήταν σε άριστη κατάσταση και έτοιμα για τις εκλογές. Αυτό επιβεβαίωσε επίσημα σήμερα η βουλγαρική εισαγγελία με ειδική ανακοίνωση, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του διευθυντή του τυπογραφείου, ότι πρόκειται για «άχρηστο ελαττωματικό υλικό» αλλά και τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του GERB για «σενάριο δυσφήμησης» του κόμματος και «απόπειρα χειραγώγησης των ψηφοφόρων», όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος του εκλογικού επιτελείου του κόμματος Τσβετάν Τσβετάνοφ.

«Το GERB μπορεί να κέρδισε τις εκλογές αλλά έχασε για πάντα την εξουσία. Από σήμερα η Βουλγαρία έγινε και πάλι ελεύθερη χώρα». Με αυτόν τον τρόπο ανέλυσε το προγνωστικό εκλογικό αποτέλεσμα ο διευθύνων σύμβουλος του έγκυρου οργανισμού BBSS”Gallup” Αντρέι Ράιτσεφ, επικαλούμενος την άρνηση των πολιτικών δυνάμεων που μπαίνουν σίγουρα στη νέα Βουλή να έχουν οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία με το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα.

Οι δυσκολίες του νικητή, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και «ο μεγάλος χαμένος των εκλογών», θα γίνονται όλο και πιο αισθητές όσο θα βγαίνουν στο φως τα αποτελέσματα από τις έρευνες της εισαγγελίας για πιθανές παρανομίες υψηλά ιστάμενων στελεχών του GERB, δήλωσε η βουλευτής των Σοσιαλιστών Μάγια Μανόλοβα στο κανάλι BTV.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα  θα συζητήσει με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα την πρόταση του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με πρόεδρο τον Πλάμεν Ορεσάρσκι - πρώην υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του Σεργκέι Στανίσεφ (2005-2009). Αυτό επιβεβαίωσαν στις πρώτες δηλώσεις τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλιστών, τα οποία απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεργασίας με το GERB.

Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν εξάλλου μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός, ότι για πρώτη φορά πολλοί Βούλγαροι, που μένουν στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίζουν σε δέκα εκλογικά τμήματα και όχι μόνο στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας το γεγονός ως φιλική χειρονομία των ελληνικών αρχών, που συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή